Ισπανοί, Πορτογάλοι, Έλληνες και όλοι οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και του Βορρά, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μαθητές, βγαίνουν σήμερα
στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα για συλλαλητήριο αλληλεγγύης ενάντια στη λιτότητα.Το ραντεβού έχει δοθεί στα κεντρικά σημεία των μεγαλύτερων πόλεων των κρατών της Ευρώπης, προκειμένου οι διαδηλωτές να δώσουν το στίγμα τους, κατά της φτώχειας και της ανεργίας που «μαστίζουν» πλήθος ευρωπαϊκών χωρών.
Oι κινητοποιήσεις στην Αθήνα
H ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν στάση εργασίας από τις 12.00 μ.μ. έως και τις 15.00 μ.μ. και συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλ. Κλαυθμώνος. Περίπου 4.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ενώ περί τις 13.45 ξεκίνησε η πορεία τους προς το Σύνταγμα που ολοκληρώθηκε στις 14.09. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο για μία και πλέον ώρα διαδηλώνοντας ειρηνικά.
Σε σχετική ανακοίνωση η Συνομοσπονδία ανέφερε μεταξύ άλλων: «H ΓΣΕΕ συνεχίζει τον αγώνα για την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων η ψήφιση των οποίων θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση την κοινωνία και σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία.
(«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ»)
(Aυτό που φοβούνται οι Έλληνες)
(Με πανό διαδηλώνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας)
(Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στην κινητοποίηση)
(Τα συνδικάτα στους δρόμους)
(Συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος)
(Σημαίες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών που πλήττονται από την κρίση)
(«To Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την υγεία» είναι το σύνθημα των διαδηλωτών)
Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους και στη δεύτερη μέρα της 48ωρης Απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση και στην Τρόικα να βάλουν τέλος στη λιτότητα και στους φόρους, να αλλάξουν εδώ και τώρα την αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζουν στις πλάτες των μονίμων υποζυγίων, να αντικαταστήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης».
Λόγω της κινητοποίησης, κλειστός παρέμεινε από τις 12 το μεσημέρι ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.
Στην στάση εργασίας συμμετείχαν δάσκαλοι, καθηγητές (στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 14.00) και δημοσιογράφοι (12.00 έως 15.00).
Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των δικαστών και των δικαστικών λειτουργών.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, που όμως ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια του σιδηροδρομικού άξονα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη) θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
«Μια γροθιά» οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου
Μετά την Πορτογαλία «ραντεβού» στους δρόμους έδωσαν για τις 14 Νοεμβρίου και οι Ισπανοί. Τα εργατικά συνδικάτα αποφάσισαν να κηρύξουν γενική απεργία, διαμαρτυρόμενα για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση.
Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία πραγματοποιείται 24ωρη Γενική Απεργία ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια διεξάγονται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία η GGIL διοργανώνει 4ωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις σε 100 σημεία.
(Xάρτης των χωρών που διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις)
Σύμφωνα με πληροφορίες, επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την τράπεζα του Μιλάνου, όπου διαδηλωτές έσπασαν τις τζαμαρίες του κτηρίου. Στη Ρώμη, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε μαθητές και αστυνομικούς, με τους πρώτους να πετούν πέτρες και τους δεύτερους να κάνουν εκτεταμμένη χρήση χημικών.
(Συγκέντρωση στην πλατεία Duomo του Mιλάνου)
(Μάχες ανάμεσα σε αστυνομικούς και μαθητές στην Ρώμη)
Τα πρώτα λεωφορεία στην Ισπανία, για το ελάχιστο των δρομολογίων, ξεκίνησαν από τα αμαξοστάσια με την συνοδεία αστυνομίας. Μέχρι το πρωί, είχαν ακυρωθεί περίπου 700 πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης είναι ομαλή, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ.
(Τραυματίας μαθητής στην Ταραγόνα της Ισπανίας)
(Μαζικές διαδηλώσεις στον ευρωπαϊκό Νότο)
(Εικόνα που αναρτήθηκε στο twitter από Ιταλό διαδηλωτή)
Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στην Πορτογαλία, όπου έχει μπει χειρόφρενο στα τρένα ενώ υπάρχουν και ακυρώσεις πτήσεων. Στην Πορτογαλία, οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης. Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στην Λισαβόνα και το Πόρτο.
(Συλλήψεις στην Ισπανία)
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ρουμανία.
(Πολίτες ενάντια στη λιτότητα)
(Με πανό διαδηλώνουν κατά της φτώχειας)
Συλλήψεις στην Ισπανία
Η 14η Νοεμβρίου «μπήκε» με ρυθμούς απεργίας στην Ισπανία. Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες, ακυρώσεις πτήσεων αλλά και 28 συλλήψεις έλαβαν χώρα από σήμερα τα ξημερώματα, ημέρα μαζικής κινητοποίησης για τον ευρωπαϊκό Νότο. Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, από τα μεσάνυχτα και μετά έχουν τραυματιστεί 12 άτομα - οι τρεις εκ των οποίων αστυνομικοί.
(Στους δρόμους οι Ισπανοί)
(Μαθητές με τις τσάντες τους διαδηλώνουν ειρηνικά)
Τα ισπανικά συνδικάτα, σύμφωνα με την «El Pais», αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους που ξεκινούσαν από τα ξημερώματα είναι αρκετά υψηλή και κυμαίνεται κοντά στο 90%. Τα ξημερώματα, πικετοφόροι έβαλαν συμβολικά φωτιά σε λάστιχα μπροστά από την κεντρική αγορά της Βαρκελώνης, την «MercaBarna». Μειωμένη είναι η κίνηση και στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης, την «MercaΜadrid». Επίσης, το 100% έφτασε η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στη νυχτερινή βάρδια του εργοστασίου της SEAT στην Καταλονία.
(Η αφίσα του πανευρωπαϊκού καλέσματος. Αναφέρεται η φράση «γενική απεργία» σε διάφορες γλώσσες)
(Κάλεσμα μέσω facebook)
Κινητοποιήσεις και στον ευρωπαϊκό Βορρά
Στη Γαλλία οι CGT, CFDT,FO προγραμμάτισαν 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ανάλογες δράσεις πραγματοποιούνται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία.
(Διαμαρτυρία στο Ελσίνκι)
(Πορεία και στο Ελσίνκι της Σουηδίας)
(Διαδήλωση στην Αυστρία)
Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία εξέδωσε καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», τα οποία διανέμονται στους πολίτες ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.
(Βέλγιο: Διαδήλωση εργαζομένων στους σιδηροδρόμους)
(Περιμένοντας στον σιδηροδρομικό σταθμό Thalys στις Βρυξέλλες, την ώρα που τα συνδικάτα πραγματοποιούν απεργία)
(Kάλεσμα μέσω twitter)
Τα συνδικάτα της Ευρώπης με μια φωνή και έντονη δράση απαιτούν, να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας και περικοπών, να προωθηθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή.
Συνολικά, συμμετέχουν 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.
Στήριξη στην Ελλάδα από τα γερμανικά συνδικάτα
Η DGB Γερμανίας πραγματοποιεί το μεσημέρι της Τετάρτης συλλαλητήριο στο Βερολίνο ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των γερμανικών συνδικάτων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ απηύθυνε προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης σήμερα, ημέρα κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών ... Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών...Για τον λόγο αυτόν εκδηλώνεται αυτή η αντίσταση, αυτή η εξέγερση», δήλωσε ο Μίχαελ Ζόμερ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandradio Kultur. Η Γερμανία «έχει διανύσει σχετικά καλά τη δεύτερη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίση», δήλωσε ο Μίχαελ Ζόμερ, «καταγράφοντας βελτίωση της κατάστασης σε ορισμένους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία».
«Θέλουμε θετικά μέτρα κατά της κρίσης, δηλαδή τη δημιουργία επενδύσεων κατά της κρίσης και όχι την υπέρμετρη περικοπή δαπανών», είπε ζητώντας την καταπολέμηση «του κακού που βρίσκεται στη ρίζα της χρηματοπιστωτικής κρίσης: της κυριαρχίας των αγορών. Είμαστε αλληλέγγυοι, οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις» στη Γερμανία, «θα στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης προς τις χώρες αυτές», πρόσθεσε.
Η DGB, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνδικαλιστική συνομοσπονδία με 8 εκατομμύρια μέλη, οργανώνει σήμερα σε πολλές πόλεις της Γερμανίας συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, αλλά δεν οργάνωσε απεργία στη Γερμανία με την ευκαιρία της σημερινής ευρωπαϊκής ημέρας κατά της λιτότητας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου