Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η Μεγάλη Τετάρτη της κυβέρνησης... όλα κρίνονται από την στάση της ΔΗΜΑΡ



- Μικρή πλειοψηφία 152 – 156 ψήφων για τα μέτρα - Αγωνιώδεις προσπάθειες Σαμαρά για να μην πέσει η κυβέρνηση- Αγώνας δρόμου για να πειστούν οι βουλευτές

Η Μεγάλη Τετάρτη της κυβέρνησης
Υπό την απειλή γενικής αποσταθεροποίησης και με το φόβο δραματικών
αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τα επιτελεία των κομμάτων ετοιμάζονται για την κρισιμότερη ίσως ψηφοφορία των τελευταίων ετών. 
Όλα κρέμονται σε μια κλωστή για την ψηφοφορία της Τετάρτης και όλοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός. Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να κρατήσει όρθια την κυβέρνηση συνεργασίας, αντιμετωπίζοντας μαζί με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και χωρίς τη συμμαχία του κ. Φ. Κουβέλη τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των «ανταρτών» του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως της ΝΔ, ώστε να μην επέλθει η ανατροπή του κυβερνητικού σχήματος.
Σε τεντωμένο σχοινί
Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα μελλούμενα. Μια οριακή ψήφιση των μέτρων ενδέχεται να οδηγήσει τους πιστωτές σε μια τμηματική καταβολή της δόσης, κάτι που συνιστά ουσιαστικά πολιτική ομηρεία, ενώ η αμφισβήτηση στο εσωτερικό θα ενταθεί σε τέτοιο σημείο που η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κρατηθεί για καιρό.
Όλα λοιπόν κρέμονται σε μια κλωστή για την ψηφοφορία της Τετάρτης. Κομματικά στελέχη προβλέπουν οριακή πλειοψηφία 152-156 βουλευτών, στην καλύτερη περίπτωση.
Άλλωστε η προ ημερών ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αποκρατικοποιήσεις και η εικόνα διάλυσης που εμφάνισε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό και με τη σύγχυση στη ΔΗΜΑΡ, κάνουν ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα και εντείνουν την ανησυχία στο Μαξίμου.
Στις Βρυξέλλες παρακολουθούν διεξοδικά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορέσει να ξεπεράσει τις υφιστάμενες δυσκολίες και να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή.
Γρίφος η στάση του ΠΑΣΟΚ – Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν πως αυτό που έχει σημασία είναι να κρατηθεί συμπαγής η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις διαρροές στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το «αλλαλούμ» στην Ιπποκράτους, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά οι βουλευτές του Κινήματος θα συστρατευθούν με τον Ευ. Βενιζέλο λέγοντας το πολυπόθητο «ναι» στα μέτρα.
Στη Συγγρού τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς παρά τις φωνές από ορισμένους βουλευτές, η ΚΟ του Αντώνη Σαμαρά δείχνει να είναι «μπετόν».
Πάντως είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την Τετάρτη, θα αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα για τις επικείμενες εξελίξεις.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πριν από την ψηφοφορία.
Βγαίνουν, δεν βγαίνουν τα «κουκιά»
Με τα κομπιουτεράκια στα χέρια βρίσκονται στο Μαξίμου μετρώντας… κεφάλια.
Η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι μετά τις διαγραφές, 176, ενώ ΝΔ (127) και ΠΑΣΟΚ (32 μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Μιχ. Κασσή) αθροίζουν 159.
Αν η εκτίμηση για 5 απώλειες από το ΠΑΣΟΚ επαληθευθεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν μαζί 154, οπότε και περνάει το πολυνομοσχέδιο. Αρκεί όμως η ΔΗΜΑΡ να δηλώσει «παρών», οπότε αρκούν και 151.
Αν όμως η ΔΗΜΑΡ επιλέξει την αποχή, το πακέτο των μέτρων μπορεί να εγκριθεί και με μικρότερη πλειοψηφία, με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα κρίνεται επί των παρόντων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε περίπτωση αποχής της ΔΗΜΑΡ η αναγκαία πλειοψηφία πέφτει στους 142 βουλευτές.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης των μέτρων και πραγματικής δυνατότητας της κυβέρνησης για την εφαρμογή τους.























Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου