Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ξένα δίκτυα: Η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει πτώχευση αυτή την εβδομάδα


asimbibastos newsΦωτογραφία: EPA

Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Αυτή την εβδομάδα λήγει η προθεσμία των πληρωμών για τα κρατικά ομόλογα, όμως η Αθήνα χρήματα δεν έχει. Οι δανειστές υποσχέθηκαν να χορηγήσουν 31,5 δισεκ. ευρώ, αν οι Αρχές υιοθετήσουν το νέο πακέτο μέτρων κατά της κρίσης.

Τη νύχτα προς τα ξημερώματα της Δευτέρας η Βουλή με τη συνοδεία των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας υιοθέτησε τον προϋπολογισμό για το ερχόμενο έτος. Αυτό το έγγραφο προβλέπει μείωση των δαπανών σχεδόν κατά 10 δισεκ. ευρώ. Βάσει του νέου εγγράφου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί ακόμη κατά 4%. Αυτό όμως σημαίνει ότι για ανόρθωση προς το παρόν ούτε λόγος μπορεί να γίνει, λέει το μέλος της Βουλής, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) Δημήτρης Παπαδημούλης:
- Μ΄αυτή την κυβέρνηση, που ακολουθεί τη γραμμή του «μερκελισμού» και με τέτοιο ασήκωτο χρέος, τα πράγματα στη χώρα θα προχωρούν μόνο προς το χειρότερο.
Επι του παρόντος το χρέος της Ελλάδας υπολογίζεται στο επίπεδο των 350 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχεί με το 120% του ΑΕΠ. Για την αποτροπή της χρεοκοπίας, η Αθήνα σκοπεύει να πωλήσει ομολογίες αξίας 5 δισεκ. ευρώ. Πολλοί εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν μόνο ένα μέρος αυτού του ποσού. Σε περίπτωση πραγματοποίησης αυτού του σεναρίου τα χρήματα θα σωθούν ήδη την ερχόμενη Πέμπτη, τη στιγμή που η «τρόικα» δανειστών υποσχέθηκε να βοηθήσει μόνο στα τέλη του μήνα. Δηλαδή για δυο βδομάδες το κράτος θα μείνει απένταρο. Δεν είναι εκπληκτικό το ότι η Ελλάδα έχει κυριευτεί από κύμα κινημάτων διαμαρτυρίας και ογκώδεις εκδηλώσεις. Εφόσον στη χώρα το ένα τέταρτο των ικανών για εργασία πολιτών δεν μπορεί να βρει δουλειά. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, όπως ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιάννης Στουρνάρας, την Ελλάδα την περιμένουν πείνα και αθλιότητα και νωρίς ή αργά – οικονομική κατάρρευση. Και αυτό, κατα την άποψη του επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Ινστιτούτου παγκοσμιοποίησης και κοινωνικών κινημάτων Βασίλη Κολτασόφ, θα έχει άκρως αρνητικές συνέπειες και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης:
- Την χρεοκοπία της Ελλάδας κάλλιστα μπορεί να ακολουθήσει η χρεοκοπία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και μετά την πάροδο κάποιου χρόνου – της Ιταλίας. Και, βέβαια, υπάρχει η απειλή (πραγματική) χρεοκοπίας της Γαλλίας.
Ο λόγος είναι η δυσπιστία των επενδυτών για την αξιοπιστία του οικονομικού συστήματος και της πολιτικής του κράτους. Όμως για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα θα χρειαστούν πολλά χρόνια, είναι πεπεισμένοι οι αναλυτές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου