Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Το «λίφτινγκ» της κρατικής βίας





Οι τέσσερις από τους δέκα συνολικά ληστές -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αστυνομίας- που συνελήφθησαν για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης είναι νέα παιδιά ηλικίας 19 έως 24 ετών.

Αυτή η είδηση θεωρώ ότι είναι περισσότερο σημαντική από την ίδια τη σύλληψη. Παιδιά της μεσαίας τάξης από το Μαρούσι, τον Χολαργό, την Αθήνα. Παιδιά μας, με λίγα λόγια, που επέλεξαν τη βία ως μορφή πάλης, ενάντια στην αποκρουστική καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες. Αναζητώντας τα αίτια, είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Η μπάλα χάθηκε στη διαδρομή, κάπου μεταξύ γονιών και δασκάλων. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα ο καθένας από εμάς. Εκείνο, όμως, που φαίνεται αδιανόητο είναι η  βία η οποία ασκήθηκε από τους ανακριτές τους και καλύφθηκε με ένα πρωτόγονο μοντάζ...

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πόσοι μώλωπες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και πόσοι στο στάδιο της ανάκρισης. Είναι, ωστόσο, αναμφισβήτητο ότι ασκήθηκε υπέρμετρη βία, με αποτέλεσμα το κράτος δικαίου να εμφανίζει το απαράδεκτο πρόσωπο του τιμωρού-κακοποιού. Είναι επίσης φανερό ότι δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα, εφόσον οι αστυνομικοί φρόντισαν να δώσουν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των κακοποιημένων νέων επιλέγοντας ως επικοινωνιακό όπλο τη γελοιότητα ενός πρόχειρου μοντάζ.

Ελπίζω οι προϊστάμενοί τους να λειτουργήσουν με τα απαραίτητα αντανακλαστικά, τιμωρώντας άμεσα και παραδειγματικά όσους υποκατέστησαν τον νόμο δικάζοντας με μπουνιές και κλωτσιές για άλλη μια φορά. Η φρικαλέα βία, όταν προέρχεται από τους λειτουργούς της όποιας εξουσίας, μετατρέπεται σε πολλαπλασιαστή της αντίδρασης και επιφέρει αποτέλεσμα αντίθετο από το επιθυμητό.

Στους καλοθελητές που θα αντιδράσουν με τη γνωστή προβοκατόρικη μέθοδο, χαρακτηρίζοντάς με προστάτη των τρομοκρατών και τα συναφή, θέλω να υπενθυμίσω την περίπτωση Μπρέιβικ στη Νορβηγία. Παρά τις τρομακτικές πράξεις του, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο τόσων ανθρώπων, δεν έφερε ούτε έναν μώλωπα από τους λειτουργούς της νομιμότητας.

Η δημοκρατία γεννήθηκε εδώ, και εδώ πρέπει να ισχύει περισσότερο από τη Σκανδιναβία τουλάχιστον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου