Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Θέμα αναβολής των δημοτικών εκλογών θέτει το ΠΑΣΟΚ


asimbibastos news
Θέμα αναβολής των δημοτικών εκλογών θέτει το ΠΑΣΟΚ
-Πράσινοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, ζητούν μετάθεση των εκλογών για το 2015 -Θέτουν ζήτημα συνεργασιών και συμφωνίας με Ν.Δ και ΔΗΜΑΡ για να μην πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τους Δήμους.

Το θέμα της μετάθεσης του χρόνου των δημοτικών εκλογών είναι υπαρκτό.
Έχει ήδη τεθεί από τον Ε. Βενιζέλο στον Πρωθυπουργό και υποδαυλίζεται από δημάρχους και περιφερειάρχες που είχαν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές του 2010.
Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να έχει μεταφέρει στον κ. Σαμαρά την ανησυχία του για το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014.
Εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ένα κλίμα έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας, θα καρπωθεί σημαντικά πολιτικά οφέλη, κερδίζοντας πολλούς δήμους και περιφέρειες. Σε μία τέτοια περίπτωση θα αμφισβητηθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης και θα αποκτήσει ισχύ το αίτημα για πρόωρες εκλογές.
Ο κ. Βενιζέλος έχει επισημάνει ότι οι δημοτικές εκλογές, μέσα σε αυτό το κλίμα, μπορούν να προσλάβουν χαρακτήρα τυφλής καταψήφισης και καταδίκης των υποψηφίων που προέρχονται από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει στον Πρωθυπουργό τη μετάθεση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για το φθινόπωρο του 2015, θεωρώντας ότι τότε θα έχει βελτιωθεί το κλίμα.
Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να δεσμευθεί αλλά είναι φανερό ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ο Φώτης Κουβέλης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από το χώρο της αυτοδιοίκησης είναι αυτοί που πιέζουν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους λίγους χώρους που το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ακόμα ερείσματα, ελέγχοντας πολιτικά δήμους και περιφέρειες.
Αν διεξαχθούν δημοτικές εκλογές, χωρίς να έχει ανακάμψει η χώρα και το ΠΑΣΟΚ, τότε οι δήμοι αυτοί και οι περιφέρειες θα αλλάξουν χέρια και αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην προοπτική του πάλαι ποτέ ισχυρού Κινήματος.
Αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης θέτουν ζήτημα συνεργασιών και πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Προτείνουν τα τρία κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) να κατέβουν με κοινούς υποψήφιους στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες. Μάλιστα πολλοί, όπως ο κ. Σγουρός που διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου, έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις.
Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Σγουρός καταλαβαίνει ότι θα είναι απίθανο να την διεκδικήσει με τη στήριξη μόνο του ΠΑΣΟΚ ή και της ΔΗΜΑΡ ακόμα. Θέλει να έχει και τη στήριξη της Ν.Δ προκειμένου να έχει τύχη.
Για τον κ. Σγουρό υπάρχει θετικό κλίμα από την πλευρά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ και ο πρώην αντίπαλός του στην Περιφέρεια Αττικής κ. Βασίλης Κικίλιας φαίνεται ότι τα έχει βρει με τον κ. Σγουρό.
Σε κάθε περίπτωση, η χρονική μετάθεση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει εύκολα αποδεκτή.
Ακόμα όμως πιο δύσκολο είναι να γίνει αποδεκτή από στελέχη της Ν.Δ η συμφωνία και η συνεργασία με υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Σγουρός ή ο κ. Μπουτάρης.
Στελέχη της Ν.Δ που προέρχονται από την αυτοδιοίκηση αλλά και βουλευτές, θεωρούν πολιτικά «τελειωμένους» δημάρχους και περιφερειάρχες που εξελέγησαν με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν καμία διάθεση να ταυτιστούν μαζί τους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου