Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Χιλιάδες ναυτεργάτες διαδηλώνουν στον Πειραιά




Ζωντανά όλες οι εξελίξεις

Ογκώδης συγκέντρωση ναυτεργατών,
μελών του ΠΑΜΕ, εργαζομένων στις μεταφορές και συνδικαλιστών βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι του Πειραιά, ως απάντηση στο μέτρο της επιστράτευσης και την πρωινή επιχείρηση των ΜΑΤ, προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία προς τους νησιωτικούς προορισμούς.

Οι ναυτεργάτες δεν υποχωρούν και προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις. Μάλιστα, έχουν προγραμματίσει πορεία προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να εντείνουν την πίεση προς τον αρμόδιο υπουργό, Κ. Μουσουρούλη.

Στη συγκέντρωση μετέβη και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε στους συγκεντρωμένους. «Το πιστόλι στον κρόταφο των ναυτεργατών το έβαλε η κυβέρνηση, αλλά τις σφαίρες τις έδωσαν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Η απάντηση πρέπει να είναι η επιστράτευση του λαού, για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική και όχι μόνο την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και οι επιβάτες καλό είναι να ενημερώνονται προηγουμένως από το Λιμεναρχείο για ενδεχόμενες αλλαγές στον προορισμό τους. Στα περιφερειακά λιμάνια τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.


(Μέλη του ΠΑΜΕ στο λιμάνι)






(Στη συγκέντρωση των μελών του ΠΑΜΕ βρίσκεται και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα)

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, κ. Γιάννης Χαλάς, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε το υψηλό αγωνιστικό μας φρόνημα. Σήμερα αποφασίσαμε συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 20/2 και απεργία την ημέρα που θα κατατεθεί για συζήτηση το νομοσχέδιο στη Βουλή. Τώρα θα κάνουμε πορεία στο υπουργείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα στον υπουργό ή όποιον άλλο αρμόδιο συναντήσουμε».

Ανακοίνωση της ΠΝΟ

Για «πρωτοφανή βία και τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, κάνει λόγο η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί στις 05.00, για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτόν τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη, ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση».

Παράλληλα, καταγγέλλει «όσα πρωτάκουστα και πρωτοφανή διαδραματιστήκαν στο λιμάνι του Πειραιά», τα οποία, όπως τονίζει, «παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές καταδικασμένες στη μνήμη και στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε:

- να πάρει νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών αγώνα και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής

- τη συμμετοχή της στην προκηρυχθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου

- την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων όταν κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ.

Οι εξαγγελίες της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για αγώνα μέχρι τέλους απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία «έμειναν» στην προβλήτα της πύλης Ε1, καθώς από τις 06.00 το πρωί (όταν και τέθηκε τυπικά σε ισχύ το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών και της επίταξης των πλοίων), φορτηγά, αυτοκίνητα και επιβάτες άρχισαν να μπαίνουν κανονικά σε πλοία, τα οποία απλώς βρίσκονταν σε διαφορετικό σημείο του λιμανιού. Συγκεκριμένα: στην προβλήτα της πύλης Ε3.



Ήδη, έχει φύγει το «Blue Star Πάρος», ενώ σειρά παίρνουν το «Blue Star Νάξος», το «Blue Star Ιθάκη» και το «Blue Star 1».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου