Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Τότε ''κλέφτες''... σήμερα ίσως ''τρομοκράτες''... Πάντα κυνηγημένοι!



Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας πολλοί Έλληνες δεν άντεχαν τον Τουρκικό ζυγό, να πληρώνουν φόρους και να υποτάσσονται στο παιδομάζωμα και ανέβαιναν στα βουνά και γίνονταν ληστές.
Οι Αρχές τους αντιμετώπιζαν σαν κακούργους ο απλός λαός όμως τους θαύμαζε για το θάρρος τους και την παλικαριά τους. Αυτοί ονομάστηκαν κλέφτες και θεωρήθηκαν λαϊκοί ήρωες.
Τους κλέφτες ύμνησαν ο Ρήγας και ο Μακρυγιάννης(τους ονόμασε "μαγιά" της λευτεριάς γιατί αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα των αγωνιστών της λευτεριάς) αλλά κυρίως ο ελληνικός λαός που έπαιρναν κουράγιο από αυτούς, τους θεωρούσε προστάτες του και τους ύμνησαν με τα δημοτικά τραγούδια............................................(απόσπασμα Ιστορία 6ης δημοτικού)
Και τώρα στο σήμερα... Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε αυτές τις ηρωικές μορφές στο...2013. Πώς άραγε θα έμοιαζαν; 
Σίγουρα δεν θα φόραγαν φουστανέλες... αλλά τα ρούχα της εποχής μας! Και... δεν θα κράταγαν σπαθιά αλλά ... τα όπλα της εποχής μας! Και όπως τότε ο καλύτερος οπλισμός για την επίτευξη του ιερού σκοπού τους ήταν τα σπαθιά και τα ντουφέκια , σήμερα ο καλύτερος οπλισμός θα ήταν ίσως... το Καλάσνικοφ ! Και που θα οργανώνονταν;  Σήμερα το να πάει μια ομάδα ατόμων στο βουνό με βαρύ οπλισμό και να καταστρώνει σχέδια ανατροπής της άρχουσας τάξης θα ήταν προφανώς αδύνατο μια και θα γινόταν εύκολα αντιληπτή... Έτσι λοιπόν θα οργανώνονταν σε μέρη ποιο οικία , απλά με  διακριτικότητα και προσοχή, όπως σπίτια. Και που θα βρίσκαν τα χρήματα; Γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί βεβαίως χρήματα! Τότε στόχοι ήταν οι άμαξες που μετέφεραν το χρυσάφι (από τους φόρους) για τον Πασά... Σήμερα οι χρηματαποστολές οδηγούνται σε άλλου είδους Πασά... 
Τώρα οι κυβερνώντες.  Πως θα έβλεπαν αυτές τις ομάδες;;; Σίγουρα με τρόμο!!! Βαριά οπλισμένοι πυρήνες,  διάσπαρτοι, που στόχο έχουν την ανατροπή τους... Είναι λογικό να τους ονόμαζαν μάλλον ...τρομοκράτες!
Και τι θα έκαναν για να τους αντιμετωπίσουν;  Εκτός από το διαρκές κυνηγητό και τις βαρύτατες ποινές θα έπρεπε να κάνουν και κάτι άλλο για να μην τους ηρωοποιήσουν όπως ηρωοποιήθηκαν το 1821! Θα πρέπει να τους δυσφημήσουν στον λαό! Να τον κάνουν να νιώσει ότι απειλείται! Να μην του περάσει η ιδέα να στηρίξει, πόσο μάλλον να μιμηθεί !  Έτσι και τους επαναστάτες θα αντιμετώπιζαν λίγο λίγο , και τον λαό θα ξεγέλαγαν αφήνοντάς τον να βυθίζεται στην απελπισία του ότι είναι μόνος του αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα και τους δυσβάστακτους φόρους...

Αυτές ήταν απλά λίγες σκέψεις σχετικά με τους ήρωες του 1821... Εικασίες μια και ...  δεν τους γνώρισα από κοντά, αλλά που όμως μπορώ πάντα να τους φαντάζομαι.
   




Ασυμβίβαστη Χ.




(αναδημοσίευση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου