Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλία: Προβάδισμα Μπερλουσκόνι στη Γερουσία – ενδεχόμενο ακυβερνησίας

asimbibastos news
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Νύχτα εκλογικού θρίλερ αναμένεται να εκτυλιχθεί στην Ιταλία, καθώς, ενώ με βάση τα αρχικά exit polls ο κεντροαριστερός συνδυασμός του
Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι επικρατούσε σε κάτω Βουλή και Γερουσία, η κρατική τηλεόραση RAI ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι η καταμέτρηση στις κάλπες της Γερουσίας δείχνει την κεντροδεξιά του παράταξη Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προηγείται με 31,6%, ακολουθούμενη «στενά» από την κεντροαριστερά με 29,4%.

Σε έκπληξη των εκλογών αναδεικνύεται το Κίνημα του Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, που καταλαμβάνει το 24,9%,αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον κεντρώο πόλο του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το 9,2%.

Μέσα στη νύχτα αναμένεται να αρχίσει και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της κάτων Βουλής, όπου τα exit polls δίνουν προβάδισμα τεσσάρων έως έξι μονάδων στην παράταξη Μπερσάνι.

Δεδομένου του εκλογικού και του πολιτικού συστήματος στην Ιταλία, εάν η κάτω Βουλή και η Γερουσία ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα τότε ενδέχεται να είναι αδύνατη η υπερψήφιση νόμων, καθότι ένα νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα.

«Αυτή η ψήφος ενδέχεται να επιφέρει ένα πολύ βαρύ πλήγμα στην Ευρώπη» δήλωσε στην RAI ο υπαρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, Ενρίκο Λέτα. «Εάν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, τότε το 55 με 60% των ιταλών ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει βίαια κατά του ευρώ».

Η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει αναταράξεις και στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, με την «ψαλίδα» μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται στις 280 μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα είχε πέσει στις 255 μονάδες βάσης.

Πώς λειτουργεί το ιταλικό εκλογικό σύστημα

Το ιταλικό κοινοβούλιο είχε δύο αίθουσες, την άνω Βουλή (Γερουσία) και την κάτω Βουλή.

Προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση, μία παράταξη πρέπει ουσιαστικά να ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα.

Όσον αφορά την κάτω Βουλή, το σύστημα είναι αρκετά απλό. Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη στο σύνολο της λαϊκής ψήφου ελέγχει αυτόματα τις 340 εκ των 630 εδρών του σώματος, ήτοι πλειοψηφία της τάξης του 54%.

Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη όσον αφορά τις 315 έδρες της Γερουσίας, καθότι ο έλεγχός τους ορίζεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα όχι στο σύνολο της χώρας, αλλά στις 20 περιοχές της Ιταλίας (π.χ. Λομβαρδία).

Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη σε κάθε περιοχή εξασφαλίζει αυτόματα το 55% των εδρών που αντιστοιχούν σε αυτή την περιοχή. Οι εναπομένουσες θέσεις για την εκάστοτε περιοχή κατανέμονται ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα, ανάλογα με το μερίδιο της ψήφου που κατέλαβαν στην εν λόγω επαρχία.

Κόμματα που καταλαμβάνουν κάτω από το 8% σε μία περιοχή δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν έδρες στη Γερουσία για την επίμαχη επαρχία.

Δεδομένου ότι ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Μάριο Μόντι εμφανίζεται σε όλα τα exit poll χαμηλά, από 6 έως 10%, εάν χρειαστεί, πιθανώς δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τη συμμαχία Μπερσάνι στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Η σημασία των εκλογών

Οι εκλογές στην Ιταλία αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή ολόκληρης της Ευρώπης, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη αλλά και ιδιαίτερα υπερχρεωμένη, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου 124% του ΑΕΠ. Μονάχα η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ ανάμεσα στα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου