Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Κρέας αλόγου: η Ikea αποσύρει κεφτεδάκια από Ελλάδα και Ευρώπη














Ο σουηδικός όμιλος επίπλων Ikeaανακοίνωσε ότι αποσύρει από τα εστιατόρια του σε περισσότερες από 20 χώρες τις παρτίδες με κεφτεδάκια που φέρεται να περιείχαν κρέας αλόγου.

Η εταιρεία απέσυρε τα προϊόντα μετά την ανακοίνωση των Αρχών της Τσεχίας ότι ανίχνευσαν κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα κεφτεδάκια συσκευασίας ενός κιλού, τα οποία υποτίθεται ότι παρασκευάζονταν από βοδινό και χοιρινό κρέας.
Όπως ανακοίνωσε η κρατική κτηνιατρική υπηρεσία της Τσεχίας, δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν σε δυο παρτίδες κεφτεδάκια IKEA και μόνο η μια περιείχε κρέας αλόγου.

Εκτός από την Τσεχία, κεφτεδάκια της συγκεκριμένης παρτίδας με αλογίσιο κρέας εστάλησαν και σε άλλες 12 ευρωπαϊκές χώρες: τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιρλανδία.
Η Ikea συνολικά έχει αποσύρει τα κεφτεδάκια από τα εστιατόριά της σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης και στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊλάνδη και τη Δομινικανή Δημοκρατία.
Προκαταρκτική εξέταση στην Ελλάδα
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για εισαγωγή και διακίνηση κρέατος αλόγου στη χώρα μας διέταξε την Τρίτη η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.
Ο ΕΦΕΤ εντόπισε ύποπτες ποσότητες κρέατος σε αποθήκη και έστειλε ήδη τα δείγματα για έλεγχο στο χημείο του κράτους.
Ο Φορέας αναζητά δύο εταιρείες-«φαντάσματα» που εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένων μπαλών κιμά από τη Βουλγαρία. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Οι ιδιοκτήτες αναζητούνται όχι για την πώληση αλογίσιου κρέατος αλλά για την παρουσίασή του ως μοσχαρίσιου.
Η ανακοίνωση της IKEA
Στην Ελλάδα η IKEA εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:«Αναφορικά με την είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, θα υπάρξει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων, που ήδη διενεργούνται. Η πώληση και διάθεση των σχετικών προϊόντων έχει σταματήσει για προληπτικούς λόγους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου