Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Περιορισμούς στη διακίνηση χρημάτων ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα

asimbibastos news

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) επεξεργάζεται νομοσχέδια που αποσκοπούν στην προστασία της
ρευστοτικής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Οι περιορισμοί αναμένεται να περιλαμβάνουν όρια στη διακίνηση χρημάτων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων ώστε να θωρακιστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν το σύστημα. Οι περιορισμοί αναμένεται να βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα, μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα.

Λόγω της σημερινής και αυριανής αργίας των τραπεζών υπάρχουν ουρές σε ορισμένες ATM στη Λευκωσία, ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη έλλειψη ρευστού και κυρίως κερμάτων.

Η ΚΤΚ θεωρεί ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί - έστω με κάποιες τροποποιήσεις - η απόφαση του Eurogroup για τα 5,8 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα έχουν πλήρη στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει έναν τεράστιο ισολογισμό για να στηρίξει όλο το σύστημα.

Μια άλλη λύση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη ρευστότητα του συστήματος είναι το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών με τη μεταφορά των μη εγγυημένων καταθέσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κακή τράπεζα, και με κούρεμα των καταθέσεων που μπορεί να φθάσει σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα από το απορριφθέν 10%.

Στο μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα έχει προθεσμία μέχρι σήμερα για να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου