Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ομαδικά πυρά εναντίον Ντάισελμπλουμ

asimbibastos news

Με νέες δηλώσεις του ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, αλλά νυν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,
στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, εξέφρασε τη δυσφορία του για τις διαφιλονικούμενες δηλώσεις του διαδόχου του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Με ενοχλεί όταν κάποιος συμπεριφέρεται λες και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα ισχύει ως μοντέλο για μελλοντικά σχέδια διάσωσης», τόνισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ για να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται για μοντέλο. Δεν επιτρέπεται να δίνουμε την εντύπωση ότι μελλοντικά οι καταθέσεις δεν θα είναι ασφαλείς στην Ευρώπη. Δεν επιτρέπεται να δίνουμε την εντύπωση ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να επενδύουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απέρριψε δε κάθε παραλληλισμό της Κύπρου με το Λουξεμβούργο, παρά το γεγονός ότι η χώρα του έχει επίσης έναν υπερτροφικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με τις οικονομικές του επιδόσεις.

«Δεν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργου και δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλλουν τέτοιους παραλληλισμούς». Στο Λουξεμβούργο, όπως διευκρίνισε, δραστηριοποιούνται κυρίως θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών. «Δεν προσελκύουμε ρωσικό χρήμα με υψηλά επιτόκια», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Σταϊνμάγερ: η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο


Τις απόψεις Γιούνκερ φαίνεται πως συμμερίζεται και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Σε συνέντευξή του προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ υπογραμμίζει ότι «το κυπριακό σχέδιο είναι σωστό, εντούτοις θα πρέπει να παραμείνει μεμονωμένη περίπτωση».

«Το υπάρχον πακέτο μέτρων διασφαλίζει ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα εν μέρει αμφιλεγόμενα επιχειρηματικά τους μοντέλα». Την ίδια ώρα όμως, όπως είπε, προστατεύονται οι μικρές περιουσίες.

To ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι εύθραυστο

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κυπριακή κρίση στην εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης. Μολονότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απέφυγε να επικρίνει ευθέως την διαχείριση της κυπριακής κρίσης από το διάδοχό του, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε «αδεξιότητα μεγάλων διαστάσεων» την πρώτη απόφαση του Eurogroup που προέβλεπε τη συμμετοχή στο κόστος της διάσωσης και των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, στηλιτεύοντας την επανεμφάνιση του εθνικισμού και της μνησικακίας, που «καταδεικνύουν πόσο εύθραυστο είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παρά τις επιτυχίες των περασμένων δεκαετιών». Και ο τέως πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε: «Πάντα υποψιαζόμουν πως κάτι σιγοβράζει κάτω από την επιφάνεια». 

Ολέθριες οι επιπτώσεις του προγράμματος για την Κύπρο

Εξαιρετικά επικριτικός για τις επιλογές του Eurogroup για την Κύπρο είναι και ο γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», το μέλος της «επιτροπής των Σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε για τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων σε όλη της Ευρώπη από το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, το οποίο προβλέπει κούρεμα των καταθέσεων. Ο Μπόφινγκερ χαρακτηρίζει «κάτι περισσότερο από επιπόλαιη» τη δήλωση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ περί εφαρμογής του κυπριακού μοντέλου και σε άλλες χώρες και κάνει λόγο για «ολέθρια επίδραση» που θα έχει το σχέδιο στο πεδίο των συμβόλων. Είναι «μια πρόσκληση προς όλους τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους, με το παραμικρό πρόβλημα που θα παρουσιαστεί σε μια τράπεζα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπόφινγκερ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου