Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Άγκυρα: "Διχοτόμηση ή συνεκμετάλλευση"


asimbibastos news



«Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έσπευσε να πάρει θέση για τις εξελίξεις στην Κύπρο, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την «ενεργοποίηση» ελέω Ομπάμα των σχέσεων Άγκυρας - Τελ Αβίβ.


Ο κ. Νταβούτογλου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Haberturk» επισημαίνει πως η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου θα πρέπει να επιταχύνει την πολιτική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, έτσι ώστε να υπάρξει «συνεταιρισμός μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων».

Συμπλήρωσε, δε, ότι θα πρέπει να ιδρυθεί ένα «κοινό ταμείο από τις δύο κοινότητες», τα έσοδα του οποίου θα κατατεθούν σε κοινό λογαριασμό, έως ότου υπάρξει πολιτική λύση. Αν δεν συμβούν αυτά, τότε η Τουρκία θα προκρίνει τη δημιουργία δύο κρατών (διχοτόμηση). Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Άγκυρα απροκάλυπτα συζητά για διχοτόμηση, εκμεταλλευόμενη - βεβαίως - τις συγκυρίες.

Μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και έπειτα από παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι πρωθυπουργοί Τουρκίας και Ισραήλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου, μίλησαν τηλεφωνικά. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για το αιματηρό συμβάν «Μαβί Μαρμαρά» προ ετών, όταν Ισραηλινοί κομάντο έκαναν ρεσάλτο στον στολίσκο που έπλεε για την Παλαιστίνη.

Αμέσως μετά, Ισραηλινοί διπλωματικοί και οικονομικοί παράγοντες άρχισαν να κάνουν λόγο για αλλαγή της στάσης του Ισραήλ έναντι της Τουρκίας όσον αφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Πέμπτη οι «New York Times» προβλέπουν πως η Λευκωσία θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με την Τουρκία στον τομέα της διακίνησης του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματά της. Αμέσως μετά διατυπώθηκαν και οι θέσεις της τουρκικής διπλωματίας από τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τι είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας

1. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν, να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχουν εντοπιστεί «να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει ένα νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίρος και οι Τουρκοκύπριοι».

2. Εάν αυτό δεν γίνεται, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή που θα πρέπει να έχει από κοινού τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης και της εξόρυξης του φυσικού αερίου. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα πρέπει να κατατεθούν σε έναν λογαριασμό και να χρηματοδοτήσουν το νέο κράτος που θα προέλθει από τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

3. Εάν οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι τους ανήκουν όλα τα δικαιώματα αναφορικά με τις φυσικές πηγές στον Νότο, τότε και η Τουρκία θα έχει στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την «ΤΔΒΚ» κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που λέγεται είναι «ο Νότος είναι δικός μας και ο Βορράς δικός σας», ελάτε τότε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συναντηθούν στην Ε.Ε..

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, περί διχοτόμησης του νησιού και συνεκμετάλλευσης των πηγών ενέργειας της Κύπρου είναι απαράδεκτες. Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η μόνη αποδεκτή λύση για την Κύπρο είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου