asimbibastos news
Αν οι Έλληνες βουλευτές έχουν τέτοιες απόψεις περί Θράκης ,τότε τι να περιμένεις. Ο βουλευτής τους ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ μίλησε στην εφημερίδα Birlik για το θέμα των μουφτήδων και υπερασπίστηκε απολύτως τις τουρκικές θέσεις.
Διαβάστε την συνέντευξη όπως μεταφράστηκε από τα tourkikanea.gr
Tις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ επισκέφτηκε τον Μέτσο Τζεμαλί, τον οποίο πολλά χρόνια πριν το ελληνικό κράτος με αυθαίρετο τρόπο τον διόρισε ως μουφτή, παρά την μη αποδοχή του από την μειονότητα.
Εμείς ως εφημερίδα Μπιρλίκ στις 11/3/2013 επισκεφτήκαμε τον Αϊχάν Καραγιουσούφ στο γραφείο του και είχαμε μια συνέντευξη μαζί του σχετικά με αυτή την επίσκεψη. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ μας είπε πως η επίσκεψη σχετιζόταν με τον νόμο για τους ¨240 Ιμάμηδες¨, πως στο θέμα αυτό ο Μέτσο Τζεμαλί είναι άμεσα ομόλογος και ότι αντάλλαξε απόψεις για αυτό το θέμα μαζί του. Ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός πως σε ένα διάστημα πάνω από 25 χρόνια το θέμα αυτό και η διαρχία δεν λύθηκε, και υπογράμμισε πως αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο μας.
Καταρχήν ποια ζητήματα συζητήσατε με τον Μέτσο Τζεμαλί ;
¨Σχετικά με αυτό το θέμα υπήρξαν δύο θέματα που εμφανίστηκαν στον τύπο. Στην πρόσληψη των 240 ιμάμηδων προβλέπεται η σύσταση μιας επιτροπής. Μας φάνηκε περίεργο στην επιτροπή αυτή να υπάρχει κάποιος με αραβική καταγωγή. Τουλάχιστον αυτό το άτομο θα μπορούσε να είναι κάποιος από την μειονότητα μας. Εμείς σε αυτό το θέμα ζητήσαμε την άποψη του μουφτή Τζεμαλή. Διότι αυτή η απόφαση δεν ήρθε ενώπιον άλλου. Δίπλα σε αυτό το θέμα υπάρχει και το ότι ο Μέτσο Τζεμαλή παρουσιάζεται στις 4 Απριλίου στο δικαστήριο διότι δεν εφάρμοσε τον νόμο των 240 ιμάμηδων. Θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε μια συνάντηση μαζί του για αυτό το θέμα . Άλλωστε και ο ίδιος είχε αναφέρει πως θα έκανε ότι μπορούσε για να μην εφαρμοστεί ο νόμος και αυτό είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα σας, εμείς σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε αυτό το θέμα¨.
Στην συνάντηση που είχατε μαζί του τι σας είπε ;
Μας είπε πως θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου, πως δεν θα κάνει βήμα πίσω και ότι δεν αλλάζει άποψη σε αυτό το θέμα, ακόμη και αν το τίμημα είναι η απομάκρυνση του από το αξίωμα.
Εσείς ως βουλευτής τι θέλετε να πείτε στους κύκλους που σας κατηγόρησαν για αυτή την επίσκεψη ;
Κάποιοι κύκλοι αντέδρασαν για αυτήν μας την επίσκεψη. Αλλά εδώ υπάρχει μια κατάσταση η οποία για χρόνια με θλίβει. Ως μέλος της Δυτικοθρακιώτικης μειονότητας και ως πολίτης συνεχίζει να με θλίβει το γεγονός πως και η Ελλάδα δεν έκανε κάποιο θετικό βήμα σε αυτό το θέμα, αλλά και Τουρκία και Ελλάδα δεν συναντήθηκαν να βρούνε μια μόνιμη λύση σε αυτό το θέμα.
Το γεγονός πως εδώ υπάρχουν δύο μουφτήδες, ένας που διόρισε το κράτος και ένας που εξελέγη από την μειονότητα ήταν και συνεχίζει να είναι κωμικό. Το ότι έγινα βουλευτής δεν άλλαξε την άποψη μου για αυτό το θέμα. Πλέον χρειάζεται να επέλθει λύση σε αυτό το θέμα. Πρέπει πλέον να διαμορφωθούν εκλογικές συνθήκες σύμφωνα με τον νόμο, ώστε ο μουφτής να εκλέγεται από τους μουσουλμάνους της μειονότητας και αυτή η δουλειά να τελειώσει. Διότι αυτή η κατάσταση είναι κάτι που μας εκθέτει διεθνώς. Διότι όπως ξέρετε και εσείς οι Χριστιανοί στην Τουρκία δεν έχουν δύο πατριάρχες, εμείς εδώ γιατί να έχουμε δύο μουφτήδες ; Ζητάμε την κατά το δυνατόν σύντομη επίλυση του θέματος των μουφτήδων.
Φυσικά θα έπρεπε να είχε βγει σχετικά με αυτό το θέμα αποτέλεσμα από την συνάντηση των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είδαμε κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα. Για αυτό τον λόγο, δεν στεναχωριέμαι για τις αντιδράσεις για την συνάντηση μου με τον Μέτσο Τζεμαλί, αυτές θα υπάρξουν. Διότι σε αυτό το θέμα δεν είμαι μόνος μου. Μεγάλο τμήμα της μειονότητας ανησυχεί για αυτό το θέμα και υποστηρίζει την σύντομη επίλυση του. Είναι λυπηρό και άσχημο να ξοδεύουμε τον χρόνο μας με αυτά τα θέματα. Διότι αντιμετωπίζουμε καταστάσεις όπως η ανεργία, η κρίση και η εξώθηση των μειονοτικών ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν είναι καθόλου καλή κατάσταση το ότι επί πάνω από 25 χρόνια δεν λύθηκε αυτό το θέμα.
Δηλώνετε πως σχετικά με αυτόν τον νόμο υπάρχουν από παλιά κάποιοι αρχιτέκτονες, ποια είναι η κατάσταση και ποια είναι αυτά τα άτομα ;
¨Ένας εκ των αρχιτεκτόνων του νόμου αυτού είναι ο Μέτσο Τζεμαλί που επισκέφτηκα, ενώ ένας άλλος πιστεύω είναι ο τότε βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ. Αυτό είναι κάτι που προσωπικά το είπα σε ραδιόφωνα και επιθυμώ να το πω και μέσω της εφημερίδας σας.
onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου