Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Απαρχή νέων δεινών»

asimbibastos news
«Απαρχή νέων δεινών»
Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων


Η δέσμευση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι θα διοριστούν ποινικοί ανακριτές για τον εντοπισμό των υπευθύνων για τη σημερινή δεινή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, η εκτόξευση των δανειακών υποχρεώσεων της Λαϊκής Τράπεζας μέσω του προγράμματος παροχής επείγουσας ρευστότητας της ΕΚΤ, οι συνέπειες που θα επηρεάσουν την Κύπρο ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο προχθεσινό Eurogroup, είναι τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» υπό το κύριο της θέμα με τίτλο «Ποινικοί ανακριτές για τη χρεοκοπία», γράφει ότι το διορισμό ποινικών ανακριτών για να εντοπίσουν όσους ευθύνονται για το γεγονός ότι η χώρα έφθασε στη σημερινή κατάσταση ανακοίνωσε στο χθεσινό διάγγελμά του προς το λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παράσχει την αναγκαία ρευστότητας για στήριξη του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην εντολή που έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όπως εξεταστεί η επιμήκυνση του δανείου της Ρωσίας προς την Κύπρο ύψους 2,5 δις.




«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Έγκλημα ύψους €9,2 δις», γράφει στο κύριο της θέμα για «εγκληματική» εξέλιξη ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα, καθώς από €490 εκατομμύρια που ήταν το Σεπτέμβριο του 2011 αφέθηκε μέσα σε 18 μήνες να εκτοξευθεί στα €9,2 δις. Αλλού γράφει ότι έξω φρενών είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τους χειρισμούς του στο θέμα της λειτουργίας των τραπεζών χωρίς συναλλαγματικούς περιορισμούς. Σε άλλο γράφει ότι μετά τη απορρόφηση της "καλής Λαϊκής" από την Τράπεζα Κύπρου που διαθέτει 3.470 υπαλλήλους, θα προστεθούν οι 2.300 υπάλληλοι της Λαϊκής.



Υπό τον τίτλο «Επιχείρηση Μετάβασης», «Η Σημερινή», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η επόμενη μέρα της συμφωνίας της Κύπρου με την Τρόικα δεν θα έχει καμία σχέση με τη χθεσινή, ούτε και με τον τρόπο με τον οποίο συνηθίσαμε να ζούμε ως τώρα. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη για διορισμό ποινικών ανακριτών για εντοπισμό των υπευθύνων για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι από την κερδοφορία και τα κεφάλαια που θα μπορέσει να αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου, θα εξαρτηθεί το ακριβές ύψος του κουρέματος το οποίο θα υποστούν οι καταθέσεις άνω των €100.000, στη βάση της σχετικής απόφασης του Eurogroup.

«Η Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Απαρχή νέων δεινών» και γράφει ότι απαρχή νέων δεινών και όχι επίλυση των προβλημάτων θα επιφέρει η συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Eurogroup και επικαλείται δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού ότι η συμφωνία με το Eurogroup θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση. Αλλού αναφέρεται στη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, κατά το χθεσινό του διάγγελμα, για διασφάλιση των ταμείων προνοίας και το διορισμό ποινικών ανακριτών. Αλλού γράφει ότι την Πέμπτη επαναλειτουργούν τελικά οι τράπεζες.





Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Κατηγορίες σε όσους ευθύνονται όσους ευθύνονται για την κρίση», αναφέρεται στη χθεσινή δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει ποινικούς ανακριτές με ευρεία και ξεκάθαρους όρους εντολής για τον εντοπισμό των υπευθύνων που έφεραν την Κύπρο στο χείλος της καταστροφής. Αλλού γράφει ότι ανακοινώθηκε αργά χθες βράδυ ότι όλες τελικά οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές μέχρι την Πέμπτη. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι πολλά κεφάλαια έφυγαν από την Κύπρο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου