Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Βλαντιμίρ Πούτιν: Πρόεδρος, ηγέτης ή τσάρος;

asimbibastos news

Πανίσχυρος εξακολουθεί να παραμένει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκλεισε χθες έναν χρόνο
μετά την επανεκλογή του στο Κρεμλίνο για την τρίτη του θητεία, με την οποία εδραίωσε - ουσιαστικά - την απόλυτη κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας.

Καθόλου άσχημα για τον 60χρονο πρώην πράκτορα της KGB, που τον περασμένο Μάρτιο έλαβε ποσοστό 63,6%, ενώ κυβερνά με πυγμή από το 2000, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος ολοκληρώνοντας δύο θητείες, με μία παρένθεση μεταξύ του 2008 και του 2012, οπότε διετέλεσε πρωθυπουργός της ακμάζουσας Ρωσίας των μεγάλων αντιθέσεων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, παρά τη σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στην αντιπολίτευση, εξακολουθεί να παραμένει αρκετά δημοφιλής στους πολίτες της χώρας. Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν τη χρονιά που πέρασε δέχθηκε ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης από τους αντιπάλους του, στο οποίο απάντησε με μια σειρά από νόμους, οι οποίοι κρίνονται μεν κατασταλτικοί, ωστόσο για τον κυρίαρχο πρόεδρο κάνουν τη... δουλειά τους.

Πολλοί αντιπολιτευόμενοι αποτελούν εφεξής το αντικείμενο ερευνών και ορισμένοι κινδυνεύουν με βαριές ποινές φυλάκισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται εναντίον του για «προετοιμασία με στόχο τη διοργάνωση μαζικών ταραχών», κατηγορία για την οποία μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Ο ίδιος ο Ουντάλτσοφ σχολίασε με τρόπο καυστικό τη «γιορτή» γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook: «Να, ένας χρόνος που η Ρωσία ζει με έναν παράνομο πρόεδρο». Παρ' όλα αυτά, το 65% των Ρώσων δηλώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε περισσότερο καλό παρά κακό από τότε που ανήλθε στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Λεβάντα, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 36% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο πρόεδρος κατάφερε να ξαναδώσει στη Ρωσία τη στόφα μεγάλης δύναμης, το 28% να αυξήσει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις υποτροφίες και το 24% να συντρίψει τα αποσχιστικά κινήματα στη Ρωσία. Ωστόσο, το 43% πιστεύει ότι δεν έχει μπορέσει να εξασφαλίσει έναν ίσο καταμερισμό του πλούτου ανάμεσα στους Ρώσους.

Μέσα σε έναν χρόνο ο Πούτιν κατάφερε να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα». «Για έναν χρόνο, πίστευαν ότι το κύριο πολιτικό πρόβλημα του Πούτιν θα ήταν να φιμώσει την αντιπολίτευση, αλλά η πρόβλεψη αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς δεν υπάρχουν πολιτικοί που να είναι ικανοί να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού σε ενέργειες που θα ήταν απειλητικές για την εξουσία» επισημαίνει η εφημερίδα Μόσκοφσκι Κομσομόλετς.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπει την πραγματοποίηση σήμερα εορταστικών εκδηλώσεων. «Ο πρόεδρος έχει σήμερα μια συνηθισμένη ημέρα εργασίας» δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου