Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ενώπιον πολύ βαθιάς ύφεσης η Κύπρος

asimbibastos news

Οι καιροί που έρχονται για τους Κύπριους είναι αρκετά δύσκολοι, παραδέχθηκε ο γερμανός οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ, σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία:
«Τους περιμένουν αναμφίβολα δύσκολοι καιροί. Η Κύπρος είναι μια χώρα όπου πέρα από τον τουρισμό, παίζει μεγάλο ρόλο και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Εκεί υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας και πολλές από αυτές θα κινδυνεύσουν, σίγουρα όχι μόνον στη Λαϊκή που πρέπει να κλείσει τώρα, αλλά και σε άλλες τράπεζες και ως εκ τούτου είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των πολιτών».

«Η Κύπρος θα πρέπει να οικοδομήσει νέες βιομηχανίες και αυτό θα είναι όχι μόνον χρονοβόρο αλλά και εξαιρετικά δύσκολο», σύμφωνα με όσα εκτιμά ο καθηγητής Κλέμενς Φουστ.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής, «η ύφεση στην Κύπρο αναμένεται να είναι πολύ βαθιά, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξεις το επιχειρηματικό μοντέλο μιας ολόκληρης χώρας. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν αναμένεται να ανακάμψει τόσο εύκολα. Οι διεθνείς επενδυτές αναμένεται να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους όταν μπορέσουν ή ό,τι τέλος πάντων απομείνει και έτσι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Η οικοδόμηση νέων βιομηχανιών είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και η οποία είναι πολύ δύσκολη».

Δυσκολεύει καθημερινά η κατάσταση στην Κύπρο
Τα πράγματα στο νησί είναι ήδη πολύ δύσκολα καθώς το κλείσιμο των τραπεζών, η κατάρρευση της Λαϊκής και το δραστικό κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου έχουν παγώσει την αγορά και οδηγούν επιχειρήσεις που είχαν τα λεφτά τους στις δύο τράπεζες, σε χρεοκοπία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο είχε καταθέσεις ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ στις δύο τράπεζες και σήμερα μετρά σημαντικότατες απώλειες που δημιουργούν πρόβλημα στην ίδια τη λειτουργία του. Εκείνο που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, είναι οι πληροφορίες για διαφυγή μεγάλων κεφαλαίων στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, μέσω υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στο εξωτερικό, τα οποία συνέχιζαν να εργάζονται.

Είναι προφανής και η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας λόγω της εσπευσμένης κίνησης του δεύτερου να ανακοινώσει τη Δευτέρα το άνοιγμα όλων των τραπεζών πλην της Κύπρου και της Λαϊκής. Η έντονη αντίδραση του Προέδρου έκανε τον διοικητή να αναδιπλωθεί και να μεταθέσει για σήμερα το μεσημέρι το άνοιγμα των τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη, κάτι όμως που ο ίδιος απέρριψε. Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να τον παύσει.

Το τέλος της Κύπρου ως offshore κέντρου;
«Οάσεις όπου συσκοτίζονται διάφορες οικονομικές δραστηριότητες» χαρακτηρίζει τα μεγάλα offshore κέντρα του πλανήτη ο Ρούντολφ Έλμερ, πρώην τραπεζικός μάνατζερ που έχει εργαστεί στις νήσους Κέιμαν.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των οικονομικών κέντρων που προσελκύουν τις λεγόμενες υπεράκτιες εταιρίες είναι η χαμηλή φορολόγηση, η περιορισμένη ρύθμιση και φυσικά η διασφάλιση της ανωνυμίας. Ο πρώην τραπεζικός μάνατζερ και νυν συγγραφέας Ρούντολφ Έλμερ, ο οποίος μίλησε στη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία WDR 5, εξηγεί:

«Επί της αρχής τα κέντρα αυτά δεν είναι αναγκαία καθώς όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν και on shore, για παράδειγμα στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Τα κέντρα offshore, τα οποία εγώ χαρακτηρίζω ‘οάσεις όπου συσκοτίζονται διάφορες δραστηριότητες’, αποδίδοντας έτσι καλύτερα το τι ακριβώς κάνουν, απλά δεν χρειάζονται». Ο ίδιος εργαζόταν επί χρόνια σε αυτόν τον «σκοτεινό» τομέα, όπως παραδέχεται. Μεταξύ άλλων εργάστηκε και στις νήσους Κέιμαν:

«Ναι, έτσι ήταν. Πρέπει να παραδεχθώ ότι από την πλευρά μου έπαιξα αυτό το παιγνίδι. Θα πρέπει όμως να πω επίσης ότι ως υπάλληλος μιας τράπεζας καταλαβαίνεις το σύστημα μόνον όταν μπεις στα υψηλά κλιμάκια, στο διευθυντήριο. Πολλοί εργαζόμενοι είναι σοβαροί και ενσυνείδητοι άνθρωποι. Όταν όμως εισέλθουν στη διοίκηση, στα υψηλά κλιμάκια, τότε μαθαίνουν πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα».

Η Κύπρος και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης
Συγκαταλέγεται όμως και η Κύπρος σε αυτές τις χώρες; «Ναι, σε κάθε περίπτωση. Θα χαρακτήριζα μάλιστα την Κύπρο ιδιαίτερα διεφθαρμένη σε αυτό το πεδίο. Βλέπουμε τι συμβαίνει τώρα. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πάντες. Ήταν επιθυμία να πληρώσουν αυτοί το λογαριασμό και όχι οι πολυεθνικές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι πλούσιοι με τα offshore οικοδομήματά τους. Τώρα γίνεται προσπάθεια να κληθούν και αυτοί να πληρώσουν. Μόνο που εγώ πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ένα εξαιρετικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με απίστευτες διασυνδέσεις και ότι τα κεφάλαια έχουν αποσυρθεί, όχι όλα, αλλά τουλάχιστον όσα σχετίζονται με μεγάλες περιουσίες. Σε δυο-τρεις μήνες ίσως η Κύπρος ανακαλύψει ότι τελικά εκεί δεν βρίσκονται τόσα λεφτά όσο πιστεύεται».

Ποιος προειδοποιεί όμως και ποιόν; Όπως σημειώνει ο ειδικός, στο σύστημα αυτό δεν εμπλέκονται μόνον τραπεζίτες, αλλά και άνθρωποι με άριστες διασυνδέσεις με την πολιτική. «Εάν πω σε έναν πελάτη ότι θα χάσεις το 40% της περιουσίας σου και τον πιέσω, τότε αυτός είναι διατεθειμένος να πληρώσει 10% για να λάβει εγκαίρως αυτή την πληροφορία». Σημαίνει αυτό το τέλος της Κύπρου ως κέντρου offshore εταιριών, ρωτήθηκε ο Ρούντολφ Έλμερς από τη γερμανίδα δημοσιογράφο;

«Δεν έχω πειστεί γι΄ αυτό. Η ιστορία δείχνει ότι τα κέντρα αυτά έχουν μια απίστευτη ικανότητα επιβίωσης ενώ δέχονται ελάχιστες πιέσεις, για παράδειγμα από τον ΟΟΣΑ ή το G20. Αναμφίβολα θα υπάρξει μια πτώση, αυτό είναι προφανές. Εντούτοις δεν πιστεύω ότι ως μια χώρα 'όαση', στη βάση του ορισμού που σας έδωσα, η Κύπρος θα εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη».






Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου