Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ασφυξία στην Κύπρο

asimbibastos news


Η επαναλειτουργία των κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων αναβάλλεται έως την Πέμπτη, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Κεντρική Τράπεζα του νησιού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «Όλες οι τράπεζες της χώρας, οι οποίες έκλεισαν στις 16 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγαλύτερων, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν την Πέμπτη αντί της Τρίτης».
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αποφάσισε να παρατείνει το κλείσιμο των τραπεζών με τη συμβουλή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, προκειμένου «να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συνόλου του τραπεζικού συστήματος», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου λίγες ώρες πριν ανακοίνωνε ότι όλες οι τράπεζες, εκτός από τα δύο πιο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, θα επαναλειτουργούσαν την Τρίτη, κάτι που τελικά αναθεωρήθηκε.

Τράπεζα Πειραιώς: Έως το μεσημέρι η υπογραφή της συμφωνίας

Η υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πειραιώς.

Συνεπώς, το άνοιγμα των καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των διοικήσεων των τριών τραπεζών της Κύπρου, μέχρι και την ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβάσεων, τονίζει η ανακοίνωση.

«Κλειδώνει» το κούρεμα

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το ακριβές ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» στο 38 με 40%. Όπως δήλωσε χθες ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, η Εκκλησία της Κύπρου αναμένεται να χάσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, λόγω των μετοχών που είχε στην Τράπεζα Κύπρου.

Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, παρά την προσπάθεια που έγινε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας να ανοίξουν, τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συμφωνία μεταβίβασής τους στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.


(Ώρα 09.00 στα κεντρικά της Λαϊκής Τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου)

Ο Γ. Στουρνάρας ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε, με εντολή του πρωθυπουργού, να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει σήμερα τους αρχηγούς των κομμάτων για τα όσα συνέβησαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, για τη μαραθώνια κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Κύπρος και τρόικα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών θα εξηγήσει τις συνέπειες που θα έχει η κρίση της Κύπρου και η συμφωνία που επετεύχθη στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας θα γίνει δεκτός από τον κ. Παπούλια στις 14.00 και θα ακολουθήσουν οι επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το διάγγελμα Αναστασιάδη

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα προβλέπει «επώδυνες αποφάσεις για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεοπτικό διάγγελμα, υποσχόμενος ότι το νησί της Μεσογείου «θα σταθεί και πάλι στα πόδια του».

«Η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα από την οικονομική κατάρρευση» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης. «Η συμφωνία είναι οδυνηρή, αλλά με την τρέχουσα κατάσταση ήταν η καλύτερη δυνατή» επεσήμανε. «Δώσαμε μια μεγάλη μάχη, από την οποία βγήκαμε λαβωμένοι, αλλά όχι νικημένοι. Από αύριο ξεκινά μια άλλη μέρα» πρόσθεσε.

«Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στα πόδια μας για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης» σημείωσε και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει μέτρα» για έργα ανάπτυξης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις φωνές εντός Κύπρου που μιλούσαν για έξοδο από το ευρώ και είπε πως κατανοεί την «απογοήτευση που όλοι νιώθουμε από τη στάση πολλών Ευρωπαίων εταίρων μας», αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε πως η περιθωριοποίηση δεν είναι η καλύτερη λύση.

«Από αύριο αρχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια ανοικοδόμησης» είπε και πρόσθεσε: «Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και ας κάνουμε μια νέα αρχή». «Είμαστε ένας λαός που δεν ανέχεται την περιφρόνηση» τόνισε. «Κουράγιο, δύναμη, θα ξαναβρούμε τα πόδια μας» κατέληξε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους Κυπρίους πως το υπουργικό συμβούλιο στην προσεχή συνεδρίασή του θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για αναζήτηση και απονομή ευθυνών αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα ταμεία προνοίας στις τράπεζες και ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα και θα σταθεί στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.


Να σημειωθεί ότι η συμφωνία μειώνει σημαντικά το μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού τομέα, που θεωρείται δυσανάλογος σε σχέση με την οικονομία του νησιού, καθώς είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερος από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου