Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

''Εθνικός Συντονιστής''! Ψηφίζεται την Κυριακή με το πολυνομοσχέδιο!

asimbibastos news
Εθνικός Συντονιστής  κατά της διαφθοράς
Εθνικός Συντονιστής για την... καταπολέμηση της Διαφθοράς (!) σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα μέτρα που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.
Αποστολή του Εθνικού Συντονιστή είναι η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα (πολιτικό, κυβερνητικό, δικαστικό, διοικητικό), η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της εφαρμογής της, καθώς και ο συντονισμός όλων των φορέων που εμπλέκονται.
Η θητεία του Εθνικού Συντονιστή θα είναι πενταετής και θα ορίζεται από τον πρωθυπουργό. Διαμορφώνει την εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς και θα έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με υπουργούς, διοικητές φορέων, κόμματα αλλά και τις δικαστικές αρχές για την εφαρμογή της σε όλα τα επίπεδα.
Υποστηρικτικές δομές στο έργο του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς θα αποτελούν η Συντονιστική Επιτροπή και το Συμβουλευτικό Σώμα. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, ο προϊστάμενος της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του υπουργείου Οικονομικών, ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, ο προϊστάμενος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας.
Παράλληλα θα λειτουργεί και Συμβουλευτικό Σώμα, στο οποίο θα ορίζονται πρόσωπα με ειδικές γνώσεις και εμπειρία στην καταπολέμηση της διαφθοράς ή στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, όπως καθηγητές Πανεπιστημίων και ειδικοί επιστήμονες, δικαστικοί λειτουργοί ή εκπρόσωποι φορέων.
Πρόληψη
Η εθνική στρατηγική για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς θα διαμορφώνεται σε τριετή βάση, ενώ θα στηριχτεί αρχικά στον Οδικό Χάρτη που έχει υπογραφεί από τις 4.10.2012, μεταξύ των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημόσιας Τάξης και του εκπροσώπου της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.
Ο Εθνικός Συντονιστής θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε στατιστικά στοιχεία από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες αλλά και από τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές για τη δικονομική πορεία των υποθέσεων διαφθοράς και θα έχει δικαίωμα να λαμβάνει αντίγραφα βουλευμάτων, δικαστικών αποφάσεων και άλλων πράξεων των δικαστικών Αρχών αλλά και στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα έχει με τους υπουργούς θα μπορεί να εισηγείται νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του έργου της πολιτείας στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου