Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ: Κρίσιμες ώρες για την Αίγυπτο! ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

asimbibastos news



Ένα εικοσιτετράωρο μετά τα αιματηρά επεισόδια σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, που κόστισαν τη ζωή σε τρία άτομα - ο ένας ήταν αμερικανικής καταγωγής, μονάδες του στρατού περιπολούν σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια προκειμένου να αποσοβήσουν νέο κύκλο συγκρούσεων μεταξύ οπαδών των ισλαμιστών και φιλελεύθερων, που αρνούνται την ηγεμονία του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι συγκεντρώσεις αντίπαλων ομάδων που αναμένονται την Κυριακή στα κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων -μεταξύ των οποίων και η πλατεία Ταχρίρ- ενδεχομένως να αποβούν καταλυτικές για τις πολιτικές εξελίξεις. Ήδη οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποιητική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες αλλά και διοικητικούς και άλλους παράγοντες που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο ή βρίσκονται ήδη εκεί.

Δείτε live εικόνα από την πλατεία Ταχρίρ:


Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συναρτούν τις εξελίξεις με την αντίδραση του στρατού, ο οποίος ήδη έχει προβεί στο πρώτο βήμα κινητοποιώντας μονάδες για τη διατήρηση της τάξης, μετά και τις επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά αστυνομικών τμημάτων και φυλακών. «Δεν επιθυμούμε να ξαναδούμε γεγονότα όπως εκείνα του 2011» επισημαίνουν στρατιωτικοί παράγοντες, ενώ οι διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών στο Κάιρο δεν αποκλείουν την κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης εφόσον την Κυριακή η κατάσταση στην πρωτεύουσα και στην Αλεξάνδρεια, στο Πορτ Σάιντ και στο Σουέζ κριθεί εκτός ελέγχου.

«Αν στην πλατεία Ταχρίρ συγκεντρωθεί μέγα πλήθος και σημειωθούν συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών των Αδελφών Μουσουλμάνων και αντιπάλων φιλελεύθερων πολιτικών σχηματισμών, τότε τίποτε δεν αποκλείεται» δηλώνουν με έντονο προβληματισμό Δυτικοί διπλωμάτες από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.


(Το ρεπορτάζ του Sky News για τις ταραχές στην Αίγυπτο)


Ο νεκρός Αμερικανός φοιτητής
Ο άτυχος Άντριου
Ο άτυχος Άντριου
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (τοπική ώρα ΗΠΑ). «Για την ώρα, δεν έχουμε περαιτέρω πληροφόρηση για το θέμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αρχικά, αιγυπτιακή ιατρική πηγή είχε αναφέρει τον θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη, ηλικίας 21 ετών, ο οποίος μαχαιρώθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ υπήρξε σύγχυση γύρω από την ταυτότητα του νεκρού Αμερικανού. Διέρρευσε πως ήταν φωτορεπόρτερ και απλώς τραβούσε φωτογραφίες. Στη συνέχεια, το πτώμα του αναγνωρίστηκε και αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του. Επρόκειτο για φοιτητή του κολεγίου Κένιον, ονόματι Άντριου Ντρίσολ Πόχτερ, ο οποίος κατοικούσε τον τελευταίο καιρό στην Αλεξάνδρεια και δίδασκε αγγλικά σε παιδιά ηλικίας από 7 έως 8 ετών.


Δύο ακόμη νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, τουλάχιστον 70 άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έχει διαρρεύσει στο YouTube δείχνει διαδηλωτές να τρέχουν πανικόβλητοι, καθώς ακούγονται πυροβολισμοί.


(Το βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί)

Το δεύτερο θύμα έπεσε νεκρό από πυροβολισμούς που δέχτηκε στο κρανίο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Αλεξάνδρεια, ενώ σύμφωνα με το Sky News υπάρχει ένας ακόμη νεκρός στο Πορτ Σάιντ και 10 τραυματίες τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Διώρυγα του Σουέζ, στο  Πορτ Σάιντ. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν ασαφή. Διαδηλωτές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή υποστήριξαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.



Δείτε προηγούμενη ενημέρωση: 

Εκρηκτική η κατάσταση στην Αίγυπτο




Όλα δείχνουν πως οι μέρες των σφοδρότατων ταραχών του πρόσφατου παρελθόντος επιστρέφουν στην Αίγυπτο. Εξαιρετικά βίαιες και αιματηρές ήταν οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -ένας Αμερικανός φοιτητής και ένας Αιγύπτιος πολίτης-, ενώ οι Αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 70 τραυματίες.

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ, επιβεβαίωσαν ότι ένας Αμερικανός πολίτης έχασε τη ζωή του χθες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη διάρκεια ταραχών μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι επέτρεπε «σε περιορισμένο αριθμό κυβερνητικών υπαλλήλων -μελών του διπλωματικού και του προξενικού προσωπικού- και στις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο λόγω των πολιτικών και κοινωνικών ταραχών που σημειώνονται στη χώρα». Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που πρόκειται να μεταβούν στην Αίγυπτο να αναβάλουν το ταξίδι τους, και όσους διαμένουν εκεί να παραμείνουν σε ύψιστη επαγρύπνηση για την ασφάλειά τους.

Ο άτυχος φοιτητής
Ο άτυχος φοιτητής
Αιγυπτιακή ιατρική πηγή είχε αναφέρει τον θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη, ηλικίας 21 ετών, ο οποίος μαχαιρώθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του. Αρχικά, υπήρξε σύγχυση γύρω από την ταυτότητα του νεκρού Αμερικανού. Διέρρευσε πως ήταν φωτορεπόρτερ και απλώς τραβούσε φωτογραφίες. Στη συνέχεια, το πτώμα του αναγνωρίστηκε και αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του. Επρόκειτο για φοιτητή του κολεγίου Κένιον, ονόματι Άντριου Ντρίσολ Πόχτερ, ο οποίος κατοικούσε τον τελευταίο καιρό στην Αλεξάνδρεια και δίδασκε αγγλικά σε παιδιά ηλικίας από 7 έως 8 ετών.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι, στρεφόμενοι εναντίον της κοσμικής αντιπολίτευσης, που σήμερα αναμένεται να προβεί σε ανάλογες ενέργειες. Οι υποστηρικτές του Μόρσι προσευχήθηκαν χθες στους δρόμους γύρω από το τέμενος της πρωτεύουσας που βρίσκεται κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο μουσουλμάνος «κληρικός» (σ.σ.: η περί ιερωσύνης αντίληψη του Ισλάμ διαφέρει από τη χριστιανική) που τέλεσε την προσευχή προειδοποίησε ότι, εάν αποπεμφθεί ο επικεφαλής, «δεν θα υπάρχει πρόεδρος για τη χώρα» και η Αίγυπτος θα βυθιστεί στην «κόλαση της αντιπολίτευσης».

Το αίτημα του αντιπολιτευτικού μπλοκ υλοποιείται με καμπάνια συλλογής υπογραφών για την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Η καμπάνια ονομάζεται «Ταμαρούντ» και η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχει ήδη συλλέξει περίπου 20 εκατομμύρια υπογραφές.

Στο Πορτ Σάιντ ένας Αιγύπτιος πολίτης σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν σε ισχυρή έκρηξη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Διώρυγα του Σουέζ, ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αστυνομικές αρχές, ωστόσο τα αίτια της έκρηξης παραμένουν ασαφή. Διαδηλωτές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή υποστήριξαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου προειδοποίησε για «εμφύλιο πόλεμο», εάν τα επεισόδια δεν τεθούν σύντομα υπό έλεγχο. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ κάλεσαν τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις, οι οποίες απειλούν τη δημοκρατία της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου