Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

«Έξω οι εταιρείες από τις Σκουριές»

Πορεία στο δάσος των Σκουριών πραγματοποιήθηκε το πρωί από κατοίκους και φορείς που αντιδρούν στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική.


Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν από την Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγιά και έκαναν ανάβαση στο βουνό.

Μήνυμα της συγκέντρωσης ήταν «Έξω οι εταιρείες από τις Σκουριές. Ελεύθερα βουνά και όχι φυλακές».

Στην πορεία συμμετείχε και η Ελληνοκαναδή βουλευτής Νίκι Άστον.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ

Τηλεφωνική συνέντευξη παραχώρησαν στην ΕΡΑ από το Χονδρό Δένδρο ο Τόλης Παπαγεωργίου και η Νίκι Άστον. Ο Τόλης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη σημερινή κινητοποίηση μια νέα αστυνομική μονάδα με εντούρο βουνού. Κατήγγειλε προσωπικά τη Δικαστή του ΣΤΕ κυρία Σακελλαροπούλου και την Πρωτοδίκη Πολυγύρου κυρία Κορφίδου ότι με τις επαίσχυντες αποφάσεις που έλαβαν κλιμακώνεται η καταστροφή του βουνού αφού πλέον χρησιμοποιούνται βαριά μηχανήματα που μετατρέπουν το δάσος σε «κρανίου τόπο». Επίσης ανέφερε ότι η ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναβολή της εξόρυξης στις Σκουριές μέχρι το 2006 και της μείωσης του προϋπολογισμού της χρησιμοποιήθηκε απλώς για να ρίξει τα μεροκάματα των υλοτόμων που αποψιλώνουν την περιοχή, χαρακτηρίζοντας την πράξη «προστυχιά στην προστυχιά». Χαρακτήρισε τους τέσσερις προφυλακισμένους κατοίκους «όμηρους» και δήλωσε ότι ακολουθούν και άλλοι που περιμένουν να περάσουν πιθανόν από την ίδια ομηρία χωρίς αυτό να σταματά τον αγώνα των κατοίκων. «Η μόνη ελπίδα που έχουμε είναι ο αγώνας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Νίκι Άστον, βουλευτής του Καναδα δήλωσε σοκαρισμένη από όσα είδε στο βουνό και εξήγησε ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση από τότε που η αντιπροσωπεία των κατοίκων της Χαλκιδικής επισκέφθηκε τον Καναδά για να ενημερώσει την Καναδική κοινή γνώμη. Δήλωσε ότι είδε με τα μάτια της δύο άδεια κουτιά που περιείχαν εκρηκτικά στην περιοχή που πρόκειται να εγκατασταθεί το εργοστάσιο και έχει αποψιλωθεί το αρχέγονο δάσος. Επίσης ανέφερε ότι παρά την επίδειξη της βουλευτικής της ταυτότητας και την συνοδεία που είχε από την βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου κυρία Κατερίνα Ιγγλέση τόσο η ιδιωτική ασφάλεια της εταιρείας όσο και οι αστυνομικές αρχές δεν της επέτρεψαν να μπει στον χώρο της μελλοντικής εξόρυξης, επικαλούμενες ότι για αυτό απαιτείται «ειδική άδεια». Δήλωσε ακόμα ότι υπάρχει διασπάθιση Ελληνικού δημόσιου χρήματος από την χρήση αστυνομικών οργάνων για την φύλαξη ενός ιδιωτικού εργοταξίου αλλά και Καναδικού αφού η Ελντοράντο χρησιμοποιεί χρήματα ασφαλιστικών ταμείων για να καταστρέφει έναν πανέμορφο τόπο. Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι υπάρχει προφανώς πρόβλημα δικαιοσύνης στην χώρα, αφού συνάντησε τις οικογένειες των προφυλακισμένων. Κατάληξε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μεταφέρει την εμπειρία της από την Χαλκιδική στους Καναδούς πολίτες πιστεύοντας ότι κανένας τους δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιούνται τα χρήματά του για μια τέτοια καταστροφή.
15:25 Απέναντι από το φυλάκιο του εργοταξίου και απέναντι από τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται αυτήν τη ώρα οι διαδηλωτές.ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ2
ΠΗΓΗ3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου