Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Πυρά κατά του ΟΗΕ στη Συρία


Στόχος ελεύθερων σκοπευτών έγινε τη Δευτέρα η ομάδα των ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς μετέβαινε στο σημείο όπου καταγγέλθηκε ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

«Το πρώτο όχημα της Ομάδας Έρευνας Χημικών Όπλων έγινε εκ προθέσεως στόχος πολλαπλών πυροβολισμών από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές στην αποστρατικοποιημένη ζώνη» ανέφερε εκπρόσωπος του Οργανισμού, προσθέτοντας ότι το αυτοκίνητο αυτό δεν λειτουργεί πλέον. Ο ίδιος δήλωσε ότι «είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα επίθεση με όλμους κατά της περιοχής της κεντρικής Δαμασκού, όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο ''Four Season", όπου έχουν καταλύσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ».



Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της επίθεσης η αποστολή των επιθεωρητών αναβλήθηκε προσωρινά, ενώ το Reuters μετέδωσε ότι συνεχίζεται μετά την αντικατάσταση του αυτοκινήτου που δέχθηκε τα πυρά.



Επίσης, ακτιβιστές δήλωσαν ότι τελικά οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εισήλθαν στη συνοικία Μουανταμίγια, όπου φέρεται ότι σημειώθηκε η επίθεση με χημικά όπλα.

Παράλληλα, ένα στέλεχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «όλα τα σενάρια», την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο συριακή στρατιωτική πηγή, «οι δυτικές απειλές περί πλήγματος εναντίον της Συρίας εντάσσονται στο πλαίσιο των ψυχολογικών και πολιτικών πιέσεων οι οποίες ασκούνται στη χώρα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια».

Άσαντ: «Οι αντικαθεστωτικοί ευθύνονται για το χτύπημα»

Η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες για την επίθεση εναντίον της ομάδας ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να μεταβεί στο σημείο όπου σημειώθηκε η καταγγελθείσα επίθεση.

Τι μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης
Η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη μια πηγή στο Υπουργείο Πληροφοριών, μετέδωσε ότι οι ειδικοί του Οργανισμού έγιναν στόχος των πυρών «τρομοκρατών», κάνοντας χρήση ενός όρου με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αναφέρονται συλλήβδην στους αντάρτες και τους αντικαθεστωτικούς που προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η συριακή κυβέρνηση καθιστά τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες υπεύθυνες για την ασφάλεια των μελών της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου