Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Αυγή:Το ΚΚΕ αποκηρύσσει τον Φλωράκη για το 1989

Αυγή: Το ΚΚΕ αποκηρύσσει τον Φλωράκη για το 1989
Σε πλήρη αναθεώρηση, με σκοπό την "αποκατάσταση του επαναστατικού χαρακτήρα του", προχωρά το ΚΚΕ, ασκώντας, με πλήρη επισημότητα αυτή τη φορά, αυτοκριτική για την επιλογή του κόμματος,
στο τιμόνι του οποίου βρισκόταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, να συγκροτήσει το 1989 τον Ενιαίο Συνασπισμό μαζί με την ΕΑΡ του Λεωνίδα Κύρκου και να συμμετάσχει στη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., με πρωθυπουργό τον Τζ. Τζαννετάκη, και κατόπιν στην οικουμενική, με πρωθυπουργό τον Ξ. Ζολώτα. Σε ένα εκτενές κείμενο στην "Κομμουνιστική Επιθεώρηση", το οποίο υπογράφεται από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως η επιλογή αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα "σοβαρών προβλημάτων στρατηγικής" τα οποία εντοπίζονται σε ολόκληρη την περίοδο από τη μεταπολίτευση και μετά, ενώ υπάρχουν νύξεις ακόμα και για την ΕΔΑ.
Ως αποτέλεσμα "σοβαρών προβλημάτων στρατηγικής" χαρακτηρίζεται από το ΚΚΕ η συγκρότηση το 1989 του Ενιαίου Συνασπισμού και η συμμετοχή του στην οικουμενική με πρωθυπουργό τον Ξ. Ζολώτα
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Ιούλιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ, είχε υπογραμμίσει ότι η συμμετοχή του ΚΚΕ στη συγκυβέρνηση "δεν έκανε καλό και το λέμε. Παρ' ότι βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, δημιουργήθηκαν αυταπάτες στον λαό και έπαιξε συνολικά αρνητικό ρόλο και το πληρώσαμε και εμείς πάρα πολύ ακριβά". Στην ίδια συνέντευξη, το στέλεχος του ΚΚΕ είχε τονίσει πως η τακτική των συμμαχιών δεν έχει να προσφέρει στο λαϊκό κίνημα, λέγοντας πως "η συνταγή του παρελθόντος να κάνουμε συνεργασίες με μερικά τμήματα της Αριστεράς που άλλες φορές εξέφραζαν κι άλλες όχι και τίποτα κοινωνικό, δεν περπατάει".
Οι "οπορτουνιστές", ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της Αριστεράς
Το κείμενο του Πολιτικού Γραφείου, με τίτλο "Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ" και υπότιτλο "Αντιφάσεις και επιβιώσεις από την πορεία πάλης με τον οπορτουνισμό", επισημαίνεται ότι όσοι υποστηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης της Αριστεράς καλλιεργούν αυταπάτες: "Τροφοδότησαν και τροφοδοτούν την αυταπάτη του αριστερού 'αρώματος', ότι μέσω της αντιμνημονιακής πολιτικής και αστικών εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων θα ανακοπεί η επιδείνωση της θέσης του λαού, θα πραγματοποιηθεί παραγωγική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, ακόμα και ότι μπορεί ν' ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό, σιγά-σιγά, εξελικτικά, 'με το μαλακό'".
Σε ό,τι αφορά τον προσυνεδριακό διάλογο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του 19ου συνεδρίου του ΚΚΕ, το οποίο διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο, στο οποίο μια σειρά στελεχών και μελών του κόμματος είχε υποστηρίξει ότι το κόμμα έπρεπε να είχε αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς, το ΚΚΕ μιλά για λανθασμένη ερμηνεία ενός σημείου από την απόφαση του 15ου Συνεδρίου, το οποίο επικαλούνταν όσοι ζητούσαν την κυβέρνηση της Αριστεράς: "Το άλλοθι της επίθεσης βρέθηκε κυρίως σε μια φράση του Προγράμματος του 15ου, σύμφωνα με την οποία αντιμετωπιζόταν όχι ως επιδίωξη, αλλά ως πιθανότητα ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων μετά από εκλογική διαδικασία".
Σε σχέση με την προδικτατορική περίοδο, το κείμενο υπογραμμίζει πως "δεν είχε εκτιμηθεί (από το ΚΚΕ) αντικειμενικά η πείρα της ΕΔΑ και πάνω σ' αυτήν την αδυναμία έγινε παρέκκλιση με την ίδρυση του 'Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου'".
Πυρά στον Φλωράκη μέσω Φαράκου
Αναφερόμενο στην επιλογή του ΚΚΕ να προσχωρήσει στη συγκρότηση του ενιαίου Συνασπισμού και στη συμμετοχή στη συγκυβέρνηση του '89, το ΚΚΕ χρεώνει την ευθύνη στον Γρηγόρη Φαράκο: "Η συμμετοχή του κόμματος σε τέτοιες κυβερνήσεις φούντωσε μέσα στο κόμμα τον οπορτουνισμό, που σήκωσε ανοιχτά κεφάλι με επικεφαλής μέλη της Κ.Ε. και τον τότε γ.γ. της Κ.Ε. Γρηγόρη Φαράκο". Στο όνομα του Χαρίλαου Φλωράκη δεν γίνεται αναφορά, παρ' όλο που αυτός είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση του ενιαίου Συνασπισμού.
Πηγή: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου