Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Εργασία χωρίς αμοιβή για ένα έτος


Σαν βόμβα έρχεται να σκάσει στην αγορά εργασίας η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τον κατώτατο μισθό των νέων, μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που «αφήνει παράθυρο» για αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις. Ειδικότερα, ο ερευνητής του Κέντρου, διδάκτωρ Ιωάννης Χολέζας προτείνει ως λύση στον αγώνα καταπολέμησης της ανεργίας των νέων την κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους εργαζομένους ηλικίας έως 29 ετών για έναν χρόνο!

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι οι νέοι έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα στις αποδοχές τους, καθώς για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας έως 25 ετών ο μηνιαίος κατώτατος μισθός έχει... κατρακυλήσει μετά την απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου να τον μειώσει στα 511 ευρώ (μικτά).

Παράλληλα, ο κ. Χολέζας προτείνει μια σειρά μέτρων για όλους τους ανέργους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση, αφού αποφεύγεται η αποθάρρυνση και η απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που ενσωματώνουν.

Στο πρώτο τεύχος της «Ελληνικής Οικονομίας», του μηνιαίου δελτίου οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Κέντρου, οι πολιτικές που στοχεύουν στην αγορά εργασίας και θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανεργία και να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειές της διακρίνονται σε δύο είδη: παθητικές και ενεργητικές.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις συνοψίζονται ως εξής:
1) κατάργηση του κατώτατου μισθού των 511 ευρώ για τους νέους έως ένα έτος από την πρόσληψή τους
2) ενίσχυση της δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης κ.λπ.)
3) δεδομένης της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν ανέργους, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης ίσως να ήταν σκόπιμο να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.
4) ριζική αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ
5) διευκόλυνση της γεωγραφικής κινητικότητας των ανέργων με παροχή κινήτρων.
6) αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση, αφού αποφεύγεται η αποθάρρυνση και η απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που ενσωματώνουν
7) παραχώρηση δημόσιων γεωγραφικών εκτάσεων του Δημοσίου σε νέους έναντι χαμηλού μισθώματος και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια
8) στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να συγκρατηθεί η απασχόληση και να αποφευχθούν οι απολύσεις
9) παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων γης έναντι συμβολικού τιμήματος σε αυτούς που επιθυμούν να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα
10) διεύρυνση των επιμέρους λόγων που οδήγησαν στο κλείσιμο επιχειρήσεων.

Σχόλιο: ...''οι πρόγονοι των σημερινών εργατών τιμωρήθηκαν γιατί άφησαν να μεταβληθούν σε αλήτες και φτωχούς ,(δηλαδή οι ίδιοι ήταν υπαίτιοι της φτώχειας τους ) οι νομοθέτες τους μεταχειρίστηκαν σαν εκουσίως εγκληματίες υποθέτοντας ότι εξαρτιόντουσαν αποκλειστικά απο τη καλή τους θέληση να εξακολουθούν να εργάζονται σε συνθήκες που δεν άντεχαν πλέον ..........ο Εδουάρδος ο 5ος διατάσσει ότι οποιοσδήποτε αρνηθεί να εργαστεί θα γίνει δούλος σε εκείνον που τον καταγγέλλει ......'' 
Καρλ Μαρξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου