Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Στο έλεος της ευλογιάς η Θράκη

asimbibastos news
Στο έλεος της ευλογιάς η Θράκη
Σε διακοσμητικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μακάβρια αξιοθέατα, έχουν μετατραπεί οι τάφροι απολύμανσης που συναντά κανείς κατά μήκος του οδικού δικτύου της Θράκης, και οι οποίοι υποτίθεται πως βρίσκονται σε χρήση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς, που έχει αποδεκατίσει το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων. 

Πρόκειται για τάφρους στις οποίες, θεωρητικά πάντα, κατευθύνονται τα διερχόμενα οχήματα ώστε να απολυμανθούν και να συνεχίσουν τη μετακίνησή τους μέσα στις πόλεις της Θράκης, περιορίζοντας τις πιθανότητες να μεταφέρουν μαζί τους τη ζωονόσο που έχει οδηγήσει σε απόγνωση και οικονομικό μαρασμό τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Οι τάφροι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν άμεσα, από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού της ευλογιάς στον Έβρο.

Όπως όμως είχαν καταγγείλει τότε οι κτηνοτρόφοι της περιοχής υπήρξε ολιγωρία, η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε καταστροφική για τους ίδιους, και η τάφρος που βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη δεν τέθηκε σε χρήση. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ο ιός έκανε την εμφάνισή του στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, οδηγώντας στον σφαγιασμό περισσότερα από 15.000 αιγοπρόβατα.

Σήμερα, και παρά το γεγονός πως ο ιός δεν έχει υποχωρήσει, μιας και μόλις πριν από μερικές ημέρες ξαναχτύπησε σε κτηνοτροφική μονάδα της Ξάνθης, οι τάφροι φαίνεται πως συνεχίζουν να αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία, μιας και το μόνο πράγμα που διέρχεται από αυτές είναι… αέρας κοπανιστός.

Στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης, στα σύνορα δηλαδή του νομού με τη Ροδόπη, συναντά κανείς δυο τάφρους απολύμανσης και στα δύο ρεύματα του δρόμου. Και στις δύο τάφρους ωστόσο δεν υπάρχει σήμανση που να καθοδηγεί τους οδηγούς, ώστε αυτοί να διέρχονται μέσα από τα νερά των τάφρων και να απολυμαίνουν τα οχήματά τους, πριν συνεχίσουν την πορεία τους από και προς Κομοτηνή. Αντιθέτως, υπάρχει μόλις μια πινακίδα κατεύθυνσης κυκλοφορίας η οποία βρίσκεται πεταμένη στην άκρη του δρόμου και γυρισμένη ανάποδα, ενώ υπάρχει ακόμη μια πινακίδα η οποία αναγράφει τη λέξη «ΑΡΓΑ» χωρίς να προειδοποιεί για κάτι παραπάνω τους οδηγούς.

Όταν κάποιος αντιληφθεί πως στο σημείο υπάρχει τάφρος είναι σίγουρα πολύ αργά μιας και τη βλέπει να χάνεται πίσω του. Παράλληλα προειδοποιητικοί κώνοι βρίσκονται κατεστραμμένοι και πεταμένοι και αυτοί στην άκρη του δρόμου.

Τάφρος απολύμανσης για την ευλογιά στο Πόρτο Λάγος00:45reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading

Πηγή: thrkaitoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου