Υλικά
Για την τάρτα:
Για την κρέμα:
Για τη μαρέγκα:
- 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1/3 της κούπας ζάχαρη
- 2 κρόκους αυγών
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλάκι μπεικιν παουτερ
- λιγο αλατι
Για την κρέμα:
- 1 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 4 κουταλιές σούπας κόφτες κορν φλάουερ
- 4 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι
- 3 κροκους αυγών
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- μισό φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
Για τη μαρέγκα:
- 3 ασπράδια αυγών
- 8- 10 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
- ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
- Αναμιγνύετε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτετε σε κομματάκια το βούτυρο.
- Τρίβετε το μείγμα, ωσότου γίνει ψιχουλιαστο. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε το μείγμα. Χτυπάτε το κροκαδι με το κονιάκ και ραντίζετε το μείγμα, ενώ το ανακατευτε.
- Μαζευτε τη ζύμη σε μια μπάλα και τη ζυμώνετε ελαφρά. Την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη επί 1/2 ώρα.
- Βάζετε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόχαρτα και την ανοίγετε σε φύλλο στρόγγυλο,πάχους 3/4 περίπου εκατοστού. Βγάζετε το λαδόχαρτο από την επιφάνεια και αναποδογυρίζετε το φύλλο με το χαρτί, όπως είναι, σε φόρμα για τάρτες, διαμέτρου 24 εκατοστών.
- Ξεκολλάτε και το δεύτερο λαδόχαρτο και τρυπάτε το φύλλο με πιρούνι, σε διάφορα μέρη.
- Αφήνετε τη φόρμα με το φύλλο στο ψυγείο επί 1/2 ώρα.
- Την ψήνετε σε δυνατό φούρνο επί 10 λεπτά. Βγάζετε τη τάρτα και την αφήνετε να κρυώσει.
- Ετοιμάζετε τη κρέμα λεμονιού. Αναμιγνύετε τη ζάχαρη,το κορν φλάουρ, το αλεύρι και ελάχιστο αλατι.
- Προσθέτετε 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό και βάζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά επί 1 λεπτό, ενώ το ανακατεύετε συχνά.
- Χτυπάτε τα κροκαδια και ρίχνετε μερικές κουταλιές από τη ζεστή κρέμα. Τα ρίχνετε στην υπόλοιπη κρέμα και την ανακατεύετεσε σιγανή φωτιά επί 5 λεπτά.
- Την αποσύρετε,από την φωτιά και πρόσθετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και βούτυρο.
- Βάζετε την κρέμα λεμονιού, όταν γίνει χλιαρή, μέσα στην ψημένη τάρτα.
- Ετοιμάζετε τη μαρέγκα. Χτυπάτε τα ασπράδια με το κρεμοριο σε μαρέγκα, προσθέτετε τμηματικά τη ζάχαρη και χτυπάτε να σφίξει καλά.
- Βάζετε τη μαρέγκα πάνω στην κρέμα αφήνοντας την επιφάνεια ανώμαλη ή στολίζετε με το κορνε. Ψήνετε την τάρτα σε δυνατό φούρνο επί 8 λεπτά ή ωσότου η μαρέγκα ροδίσει.
- Την αφήνετε να κρυώσει τελείως και τη βάζετε κατόπιν στο ψυγείο.
πηγή: sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου