Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος χρειάζεται αλλαγές


asimbibastos news

Φωτογραφία: RIA Novosti

Η μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής θα είναι το κύριο θέμα της προεδρίας της Ρωσίας στην «ομάδα των 20 μεγάλων» (G-20). Γι΄αυτό το θέμα, καθώς και για τις αιτίες της δημιουργίας της ίδιας της λέσχης των G20 και τις αλλαγές στο έργο της μετά την οικονομική κρίση, μίλησε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο υφυπουργός Οικονομικών και βασικός υπεύθυνος για τις σχέσεις με τη G20 από το Υπουργείο Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ:

- Η εμφάνιση αυτής της λέσχης ήταν αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 ήταν προφανές ότι η αλληλεξάρτηση των οικονομιών είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα πλαίσια ορισμένων μεμονωμένων δικαιοδοσιών, δεν μπορούν να μην επηρεάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλες τις άλλες οικονομίες. Ακριβώς για το συντονισμό των διαδικασιών αυτών ιδρύθηκε η λέσχη των G20, μέλη της οποίας είναι οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή της η G20 υπήρχε ως πλατφόρμα για την καθημερινή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο, όταν κατά τη δεύτερη πενταετία του 21ου αιώνα ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, των μηχανισμών της G20 αποφάσισαν να επωφεληθούν οι πολιτικοί. Έτσι από λέσχη επαγγελματιών χρηματιστών η G20 έγινε λέσχη αρχηγών κρατών. Αυτή η απόφαση αποδείχτηκε δικαιολογημένη, εφόσον έγινε δυνατό το ξεπέρασμα του χαμηλότερου σημείου της κρίσης μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, - υπενθυμίζει ο Σεργκέι Στορτσάκ:
- Ξεκίνησε πραγματική μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έχουν ληφθεί μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία είχαν προκαλέσει την παγκόσμια κρίση.
Η χρηματοδότηση των επενδύσεων και τα προβλήματα των χρεών είναι παραδοσιακά θέματα της G20. Σήμερα είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε, πως θα μπορούσαν να αντικατασταθούν τα τραπεζικά δάνεια, τα οποία για πολλά χρόνια αποτελούσν τη βάση της χρηματοδότησης των επενδυτικών διαδικασιών. Ακριβώς υπό την προεδρία της Ρωσίας η G-20 θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, τη βάση της οποίας θα εξακολουθούν να αποτελούν το ΔΝΤ και τα αποθεματικά νομίσματα (δολάριο και ευρώ). Αλλά η μορφή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος πρέπει να αλλάξει, - λέει ο Σεργκέι Στορτσάκ.
- Το κύριο που επιδιώκεται είναι ότι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να αλλάξει η αναλογία των ψήφων μεταξύ των βιομηχανικά αναπτυγμένων παλαιών βιομηχανικών χωρών και των χωρών των αναδυόμενων αγορών. Όμως αυτή η διαδικασία είναι δύσκολη.
Μέλη της G-20 είναι οι 19 μεγαλύτερες εθνικές οικονομίες του κόσμου και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά οι χώρες-μέλη της G20 παράγουν το 90% του παγκόσμιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και πραγματοποιούν το 80% του παγκόσμιου εμπορίου. Σ΄αυτό τον Οργανισμό η Ρωσία θα προεδρεύει ως το Δεκέμβριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου