asimbibastos news
Λυτούς και δεμένους έχει βάλει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για να παραμείνει ανοικτή η «κάνουλα» των δανειστών για τα άδεια κρατικά ταμεία.
Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας είναι μεγάλες, ενώ την ίδια ώρα οι φήμες για σκληρούς και άδικους φόρους οργιάζουν, αναγκάζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, να τοποθετηθεί δημοσίως για το... 45άρι της φορολογίας στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.
«Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45% πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της» διευκρίνισε ο κ. Σαμαράς.
Η ελληνική πλευρά έχει εγγυηθεί στους Ευρωπαίους εταίρους της πως θα έχει καταθέσει το φορολογικό στη Βουλή έως τις 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου αυτό να ψηφισθεί με ταχείες διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως με το νέο φορολογικό ο κρατικός κορβανάς θα ενισχυθεί με 1,6 δισ. ευρώ το 2013.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει για το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη διακομματική επιτροπή για το φορολογικό, αυτό είναι πιθανό να περιλαμβάνει:
- κατάργηση των ειδικών αφορολογήτων για τα παιδιά
- έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για τα χαμηλά εισοδήματα
- νέα φορολογική κλίμακα με μεσαίο συντελεστή 36% (αντί 26% που προέβλεπε η κλίμακα που αποσύρθηκε) και φόρο 45% από τα 48.000 ευρώ και άνω
- επιβολή φορολογίας «τεσσάρων ταχυτήτων» γα μισθωτούς και συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες και επαγγελματίες
- κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, χωρίς να εξαιρούνται οι τόκοι στεγαστικών δανείων.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, παρουσιάζοντας πέντε προτάσεις βελτίωσής του, ενώ η ΔΗΜΑΡ αμφισβητεί πλήρως τη δομή του νέου φορολογικού, προκρίνοντας ενιαία κλίμακα για τη φορολόγηση εισοδημάτων από κάθε πηγή. Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει θέσει πέντε προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή του στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Αναλυτικά:
Αναλυτικά:
- διατήρηση της υπάρχουσας, αύξουσας και προοδευτικής κλίμακας φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων
- διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών
- εξαίρεση των νέων επιτηδευματιών από τις φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες
- προσδιορισμός με λογιστικούς όρους του εισοδήματος των αγροτών, με τον ορισμό ελάχιστου εισοδηματικού ορίου, κάτω από το οποίο θα επιτρέπεται η μη τήρηση βιβλίων
- διατήρηση της έκπτωσης φόρου στα στεγαστικά δάνεια, ύψους 5%.
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ αντιτίθεται στην κατάργηση των ελαφρύνσεων για τις οικογένειες με παιδιά καθώς και στην επιβολή φόρου 45% για τα ετήσια εισοδήματα που ξεκινούν από τα 26.000 ευρώ.
Κι όλα αυτά ενώ ήδη η διαγραφή του Ανδρέα Λοβέρδου δημιουργεί ισορροπίες... τρόμου μέσα στο Κοινοβούλιο, αφού ο αριθμός των βουλευτών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στηρίζουν σθεναρά τα αντιλαϊκά μέτρα μικραίνει επικίνδυνα.ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου