Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η Κύπρος περνά πρωτόγνωρες συνθήκες δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής


Η Κύπρος περνά πρωτόγνωρες συνθήκες δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής

Λευκωσία: Η Κύπρος περνά πρωτόγνωρες συνθήκες, με την οικονομική κρίση να πλήττει το βιοτικό επίπεδο του λαού μας και να αποδυναμώνει ουσιαστικά την κυριαρχία του κυπριακού κράτους σε μια περίοδο της ιστορίας που χρειαζόμαστε την οικονομική ισχύ
ως μια κορυφαία παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, κατά το κόψιμο της βασιλόπιτας στα γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία.

Δεν είναι η ώρα κατανομής ευθυνών αλλά είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, πρόσθεσε λέγοντας ότι όταν έπρεπε να ληφθούν μέτρα ενόψει της «καταιγίδας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» υπήρξε ολιγωρία και καθυστερήσεις. Μαζί με την ασυλλόγιστη διαχείριση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συνέχισε ο κ. Ομήρου, οδηγηθήκαμε στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ και το ΔΝΤ. Ως σοσιαλιστές οφείλουμε, είπε, όπως το έπραξαν ήδη να εντοπίσουν τα αίτια αυτής της κρίσης στην απουσία ελέγχου και ρυθμιστικών μηχανισμών, κυρίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και την κυριαρχία του χώρου της οικονομικής διακυβέρνησης από τις αγορές. «Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας», είπε.

Το ζητούμενο είναι η επάνοδος της πολιτικής στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, για άσκηση ελέγχου στις αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μίλησε για εκβιαστικά διλλήματα της Τρόικας που θα έπρεπε να εφαρμόζει πολιτικές των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων, αλλά, είπε, άλλα λεν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και «η Τρόικα το βιολί της. Σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, καλπάζουσα ανεργία, βάθεμα της φτώχειας και της ανέχειας, κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο».

Ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, λέγοντας ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα πολιτικής συνοχής εάν συνεχίζεται μια πολιτική αποσύνθεσης των κοινωνιών. «Και είναι αυτό που συμβαίνει. Η εμπέδωση πλέον της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, αποτελεί πλέον τορπίλη στα θεμέλια της ίδιας της ΕΕ γιατί εκλείπει η αλληλεγγύη και η συνοχή». Την αλλαγή κατεύθυνσης που χρειάζεται η Ευρώπη θα την επιφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

Για το Κυπριακό είπε ότι το αδιέξοδο έχει επιταθεί μετά τη διακοπή των απευθείας διαπραγματεύσεων και η ΕΔΕΚ – ανέφερε – προέβλεψε ότι θα υπήρχε αδιέξοδο γιατί δεν υπήρχε επαρκής βάση και γεφύρωση των χασμάτων των θέσεων των δύο πλευρών. Οδηγηθήκαμε σε κλιμάκωση, ανέφερε, της τουρκικής αδιαλλαξίας και χρεωθήκαμε σειρά υποχωρήσεων του Προέδρου Χριστόφια.

Χρειάζεται μια καινούργια στρατηγική, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου και γι’ αυτό, και έχοντας πλήρης επίγνωση των ευθυνών της η ΕΔΕΚ επέλεξε την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις του κόμματος στο Κυπριακό και υιοθετεί τις θέσεις για ξαναζωντάνεμα της οικονομίας με πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης και για επανοικοδόμηση των θεσμών και του κράτους. Θα είναι μια χρονιά δύσκολη, είπε εκφράζοντας βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε, όπως το κάναμε σε δυσκολότερες εποχές, ιδιαίτερα μετά το 1974.

Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης που ήταν παρών και έκοψε πρώτος την βασιλόπιτα θέλησε να ευχηθεί μόνο «στους ΕΔΕΚίτες και τις ΕΔΕΚίτισσες καλούς αγώνες για να κάνουμε την χρονιά καλή. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε όπως πάντα γιατί η ιστορία σας δεν σας επιτρέπει άλλη πορεία».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου