Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μολυσμένο με τοξικές και καρκινογόνες ουσίες το σερβικό καλαμπόκι


Το 30% της φετινής σοδειάς καλαμποκιού στη Σερβία είναι μολυσμένο και ακατάλληλο για τη διατροφή ανθρώπων και ζώων. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων του Νόβισαντ ανακοίνωσε ότι σχεδόν στο 1/3 των δειγμάτων απ’ όλη τη χώρα που εξετάστηκαν εντοπίστηκε αφλατοξίνη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα.


Η εξήγηση που δίδεται είναι ότι τα υψηλά ποσοστά αυτής της τοξικής ουσίας στο καλαμπόκι είναι συνέπεια της μεγάλης ξηρασίας.

Οι αφλατοξίνες (aflatoxins) αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Παράγονται από μύκητες (μούχλα), που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης, μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.) στις οποίες είχαν αναπτυχθεί μύκητες.

Το πρόβλημα με το σερβικό καλαμπόκι διαπιστώθηκε πριν από μερικές ημέρες από ιδιωτική εταιρεία ανάλυσης τροφίμων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τύπο, ήταν γνωστό από τον Οκτώβριο, όταν οι Ιταλοί επέστρεψαν ένα μεγάλο φορτίο καλαμποκιού από τη Σερβία διότι ήταν μολυσμένο με αλφατοξίνες, αλλά οι Αρχές αποσιώπησαν το περιστατικό.

Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι με την εξαγωγή του καλαμποκιού θα μπορούσαν να καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας της ξηρασίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου