Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ραντεβού με τον Αστεροειδή

asimbibastos news


(H εικόνα που έδωσε η NASA στη δημοσιότητα 50 λεπτά μετά από την πλησιέστερη προσέγγιση του αστεροειδούς στη Γη, όπως απαθανατίστηκε από τηλεσκόπιο στην Αυστραλία)

Η πτώση του μετεωρίτη στα Ουράλια και μάλιστα σε κατοικημένη περιοχή, πράγμα πρωτόγνωρο στην καταγεγραμμένη ιστορία του ανθρώπου, προκαλεί ήδη αντιδράσεις και ανακλαστικά που φθάνουν μέχρι και την παραφιλολογία.

Ήδη, κομμάτια του μετεωρίτη πωλούνται παράνομα από ρωσικές ιστοσελίδες για 500 ρούβλια έκαστο, έστω και εάν οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τον πληθυσμό πώς δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με τα θραύσματα λόγω κινδύνου τοξικής μόλυνσης.

Εντούτοις, ο συνδυασμός της βροχής μετεωριτών και της εγγύτατης προς τη Γη τροχιάς του αστεροειδούς 2012 DA14 που στις 21:24 – ώρα Ελλάδος, έφτασε στο πλησιέστερο προς τον πλανήτη μας σημείο, 27.000 χιλιόμετρα, προκάλεσε δέος αν όχι φόβο και ενεργοποίησε θεωρίες καταστροφής που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί.



(Το πλησιέστερο πέρασμα του αστεροειδούς από τη Γη, ώρα Ελλάδος: 21.24)


(Το πλησιέστερο πέρασμα του αστεροειδούς από τη Γη, ώρα Ελλάδος: 21.24)


(Περιμένοντας τον αστεροειδή στο Παρατηρητήριο Σάμφορντ Βάλεϊ, στην πόλη Μπρίσπαν της Αυστραλίας, ώρα Ελλάδος 21.09, τοπική ώρα: 3.09)

Ο Αστεροειδής, πλούσιος σε ορυκτά όπως ο σίδηρος και το νικέλιο, τελικά πέρασε χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα στη Γη και χάθηκε στο Σύμπαν. Όπως είναι γνωστό, ο μετεωρίτης το πρωί της Παρασκευής, κατά τύχη έπληξε κατοικημένες περιοχές στη Ρωσία, αφού συνήθως τα ουράνια αυτά σώματα πέφτουν συνηθέστερα στους Ωκεανούς και σχεδόν πάντα, σε μη κατοικημένες περιοχές. Μόλις το 3% της Γης αποτελείται από αστικά κέντρα. Εκατό τόνοι μικρότερων ή μεγαλύτερων μετεωριτών πέφτουν στον πλανήτη μας σε καθημερινή βάση. Ο μετεωρίτης που εξερράγη πάνω από του Ουράλια ζύγιζε σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών αλλά και την ανακοίνωση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών γύρω στους 10 τόνους. Μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 54.000 χιλιόμετρα την ώρα και διασπάστηκε σε κομμάτια σε ύψος 30 έως 50 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης.

Πάντως, επιστήμονες της NASA επανέλαβαν και κατά τη ζωντανή μετάδοση με live stream του περάσματος του αστεροειδούς ότι ο 2012 DA14 και ο μετεωρίτης που έπεσε στα Ουράλια δεν έχουν καμία σχέση.

Εξαρχής, διατυπώθηκε η θεωρία ότι η αντιαεροπορική άμυνα των Ρώσων έπληξε τον μετεωρίτη προκειμένου να τον διασπάσει σε μικρότερα κομμάτια που θα ήταν λιγότερο απειλητικά για τον πληθυσμό. Το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή η οποία μεταδόθηκε από πληθώρα ρωσικών ΜΜΕ.

Το σύνδρομο του Απόφιδος
Ήδη ορισμένοι στη Ρωσία άρχισαν να αναπαράγουν τον μύθο των διαμαντιών, μία θεωρία που σχετίζεται με πτώση μετεωρίτη προ 35 εκατομμυρίων ετών. Το ουράνιο σώμα είχε ανοίξει ένα τεράστιο κρατήρα τον περίφημο Ποπιγκάι κάτω από τον οποίο εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν διαμάντια αξίας μερικών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 1970, διαπιστώθηκε σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, η διαμαντοφόρος περιοχή, αλλά τελικά δεν έγινε καμία εξόρυξη. Στη Μόσχα υποστηρίζουν πως η άρνηση του καθεστώτος Μπρέζνιεφ να εξορύξει τα διαμάντια οφείλεται στο ότι ήταν ήδη εν λειτουργία το ορυχείο Μίρνι το οποίο απέφερε κολοσσιαία ποσά στο κράτος.
(Βίντεο από το Παρατηρητήριο Σάμφορντ Βάλεϊ, στην πόλη Μπρίσπαν της Αυστραλίας, δείχνει την πρόοδο του αστεροειδούς 2012 DA14 κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς «ετοιμάζεται» για την πλησιέστερη προσέγγιση του στη Γη. Το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στις 14.59 – ώρα Ελλάδος (12:59 - UTC) σήμερα, Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου. Επίσης, το φιλμ έχει «επιταχυνθεί» κατά 50 φορές)

Είναι πιθανό Ρώσοι χρυσοθήρες να σπεύσουν τώρα στα Ουράλια για να βρουν διαμάντια στο σημείο όπου έπεσε ο μετεωρίτης. Αγνοούν προφανώς πως απαραίτητη συνθήκη εκτός από τις θερμοκρασίες κ.λπ. είναι η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων γραφίτη στο υπέδαφος.

Πέρα όμως, από τη λαχτάρα εντοπισμού διαμαντιών, οι συνήθεις ύποπτοι αναπαραγωγής θεωριών συνομωσίας ή καταστροφών ασχολούνται ήδη με τον επόμενο αστεροειδή, τον Άποφι, από το όνομα ενός Αιγυπτίου Φαραώ ο οποίος θα πλησιάσει τη Γη το 2029 και θα έχει διάμετρο 400 μέτρων, θα είναι δηλαδή μεγαλύτερος από τον 2012 DA14 που σήμερα πλησιάζει τον πλανήτη μας. Ωστόσο, δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τη Γη. Θα επανέλθει όμως, σε εγγύτερη τροχιά το 2035 και οι πιθανότητες πρόσκρουσης με την ΓΗ θα είναι της τάξης 1 προς 5.500 χιλιάδες. Πιθανότητα εξαιρετικά μικρή. Ο «Άποφις» θα βρεθεί σε μόλις 32.000 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας. Κανείς από του ειδικούς δεν ανησυχεί. Θρησκευτικοί όμως, κύκλοι και περίεργες αιρέσεις μιλούν για κάποιον νέο Αρμαγεδδώνα αν και μόλις προ δύο μηνών διαψεύστηκαν με τα ημερολόγια των Μάγια.

(Προσομοίωση του περάσματος του αστεροειδούς)

Η NASA παρακολούθησε το πέρασμα του αστεροειδούς DA14 από το ανατολικό ημισφαίριο και ιδιαίτερα την περιοχή της Ινδονησίας. Ο αστεροειδής βρέθηκε στο κοντινότερο σημείο προς τη Γη  στις 21.24 ώρα Ελλάδος το βράδυ της Παρασκευής. Με ισχυρά κιάλια ο αστεροειδής ήταν ορατός. Η NASA μετέδωσε την παρακολούθηση αυτή μέσω live stream από τα κεντρικά της που συνδέθηκαν με το Παρατηρητήριο Σάμφορντ Βάλεϊ, στην πόλη Μπρίσπαν της Αυστραλίας.


(Το πλησιέστερο πέρασμα του αστεροειδούς από τη Γη, ώρα Ελλάδος: 21.24)


(Βίντεο από το Παρατηρητήριο Gingin στην Αυστραλία στις 19.50 – ώρα Ελλάδος (17:50 UTC) - 15 Φεβρουαρίου, το οποίο δείχνει την πρόοδο του αστεροειδούς 2012 DA14 καθώς «ετοιμάζεται» για την πλησιέστερη προσέγγιση του στη Γη)

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου