Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μέτρα - εξπρές για τις κυπριακές τράπεζες


asimbibastos news



Παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, δύο νομοσχέδια κι ένα διάταγμα βρίσκονται αυτές τις ώρες υπό επεξεργασία, προκειμένου να υποβληθούν για ψήφιση από τους Κύπριους βουλευτές και αφορούν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.


Το υπό διαμόρφωση διάταγμα αφορά την ημερομηνία που θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στην Κύπρο. Προφανώς και σύμφωνα με τα δεδομένα της στιγμής, οι κυπριακές τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν την Τρίτη το πρωί και αυτό σύμφωνα με τα ευνοϊκότερα σενάρια. Ούτως ή άλλως οι τράπεζες στη Κύπρο θα παραμείνουν κλειστές έως την Παρασκευή το απόγευμα, ενώ είναι πιθανό να μην λειτουργήσουν ούτε την επόμενη Δευτέρα.

Τα δύο νομοσχέδια που τελούν υπό επεξεργασία αφορούν τη δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας στην Κύπρο. Θα δημιουργηθεί δηλαδή, είτε μία «καλή» τράπεζα με τα ενεργητικά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων Κύπρου και Λαϊκής και μία «κακή» τράπεζα με το παθητικό και των δύο ιδρυμάτων, είτε δύο «καλές» και δύο «κακές» τράπεζες στα πρότυπα της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος. Οι προετοιμασίες αυτές γίνονται έτσι ώστε το νομικό πλαίσιο να είναι έτοιμο, όταν βρεθεί επενδυτής, προφανώς Ρώσος, ο οποίος θα αγοράσει ακριβά την καλή τράπεζα, αφήνοντας στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία να διαχειριστεί τα χρέη.

Σύμφωνα με τα διακινούμενα σενάρια, ορισμένοι Ρώσοι επιχειρηματίες κατά μόνας, αλλά και η Gazprom Bank, που είναι το τραπεζικό ίδρυμα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο εξαγοράς κυπριακού τραπεζικού ιδρύματος. Άλλωστε, ρωσικά κεφάλαια ελέγχουν ήδη το 10% της Τράπεζας Κύπρου, ενώ στη Μόσχα αυτές τις ώρες βρίσκεται κλιμάκιο στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, προφανώς για να πείσουν τους Ρώσους επενδυτές για εξαγορές.

Στουρνάρας: «Θωρακισμένη η Ελλάδα»

Εγχώριες τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνοντας τις Επιτροπές, Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σε κοινή τους συνεδρίαση με θέμα «Εμβάθυνση ΟΝΕ και ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων».

«Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, υπάρχει διαβεβαίωση από ΕΚΤ και Eurogroup» διαβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

Όπως είπε, όποια προβλήματα υπάρχουν, σχετίζονται με την παρουσία τραπεζικών κυπριακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα όσο δεν βρίσκεται λύση. Πρόσθεσε ότι τα ιδρύματα αυτά μπορούν να περάσουν σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες.

Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στην ύπαρξη σχεδίου Β' είπε πως, η στατιστική δείχνει ότι ανταποκρίθηκε στο παρελθόν η ΕΕ, διότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα, πάντα βρέθηκαν λύσεις.

Αντιπρόεδρος Τράπεζας Κύπρου: «Είναι απαράδεκτο να αγγίξουμε τα λεφτά των ξένων καταθετών»
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Ευδόκιμος Ξενοφώντος, δήλωσε από το Προεδρικό όπου παραβρίσκεται ότι είναι απαράδεκτο να αγγίξουμε τα λεφτά των ξένων καταθετών και εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να κάνουμε κούρεμα, με διασφαλίσεις, στα δικά μας, αλλά να μην δώσουμε την εικόνα στους ξένους ότι θα πάρουμε τα λεφτά τους και δεν θα υπάρξει εκροή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου