Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Εξπρές διαγωνισμός, υπέρ των -χωρίς άδεια- καναλαρχών;

Εξπρές διαγωνισμός, υπέρ των -χωρίς άδεια- καναλαρχών;Έτοιμο κιόλας το θεσμικό πλαίσιο, μέσω του οποίου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, θα δημοπρατήσει τις ψηφιακές συχνότητες πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, σε εταιρείες με «πελάτες» τους ιδιωτικά κανάλια που δεν διαθέτουν άδεια από το ελληνικό δημόσιο.
Στο διαγωνισμό, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, θα δημοπρατηθούν από την ΕΕΤΤ 4 ψηφιακές συχνότητες για πανελλαδική εμβέλεια. Σε κάθε μία ψηφιακή συχνότητα χωράνε από 4 έως 6 τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας ή έως 2 κανάλια με σήμα υψηλής ευκρίνειας. Και 44 ψηφιακές συχνότητες για περιφερειακή εμβέλεια σε 13 περιοχές της Ελλάδας.
Το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο η Ελλάδα μπαίνει οριστικά στη μετάβαση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης περιλαμβάνει 15 νομοθετικές πράξεις, νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Οι δύο τελευταίες, στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθορίζουν τους όρους της παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων στον διαγωνισμό της ΕΕΤΤ.
Με την υπουργική απόφαση υπ' αριθμόν 45848/1799, που την υπογράφει ο υφυπουργός μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος και η οποία αλλάζει τις 34 περιοχές εκπομπής ψηφιακού σήματος, καθορίζονται οι σημαντικές προϋποθέσεις της δημοπρασίας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρώτον, ο διαγωνισμός θα γίνει για την κάθε μία από τις 4 ψηφιακές συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας. Μόνο εάν κηρυχθεί άγονος η ΕΕΤΤ θα πρέπει να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό και για τις 4 ψηφιακές συχνότητες μαζί. Ο όρος αυτός μπήκε μετά τη σωρεία των ενστάσεων από τους παρόχους δικτύου για το ότι η ΕΕΤΤ προκρίνει τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Αν πάρει ένας πάροχος -για παράδειγμα, η Digea, η οποία έχει ήδη πεντάχρονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και σίγουρους «πελάτες» τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, που είναι και μέτοχοι της εταιρείας- και τις 4 ψηφιακές συχνότητες, θα είναι μονοπώλιο στην αγορά, αφού θα εκμεταλλεύεται χώρο για την εκπομπή έως 16 τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας.
Το δεύτερο σημαντικό που ρυθμίζει η παραπάνω απόφαση του Μ. Παπαδόπουλου είναι πως οι άδειες που θα δοθούν στους παρόχους δικτύου θα είναι διάρκειας 15 ετών. Το μόνο που απομένει είναι να υπογραφεί και το κόστος της ψηφιακής συχνότητας.
Ανακοινώστε, δώστε, τελειώσατε!
Στόχος είναι όλα τα παραπάνω να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2014. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης προς την Κομισιόν και την τρόικα, επειδή το Νοέμβριου του 2014 θα πρέπει να να αποδοθούν οι συχνότητες του ψηφιακού μερίσματος στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το μεν ΤΑΙΠΕΔ περιμένει έσοδα 200 εκατ. ευρώ από αυτόν τον διαγωνισμό, η δε Κομισιόν έχει εγκρίνει την παράταση μόνο με την προϋπόθεση πως το Νοέμβριο του επόμενου έτους θα δοθεί το ψηφιακό μέρισμα στην κινητή τηλεφωνία.
Με βάση αυτές τις δεσμεύσεις, συνεχίζει η εφημερίδα, η μετάβαση των τηλεοπτικών σταθμών στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση πρέπει να ολοκληρωθεί με διαδικασίες - εξπρές μέσα σε δέκα μήνες. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, η ψηφιακή μετάβαση θα ξεκινήσει από τον Έβρο, τη Θάσο, τη Χαλκιδική και τη Λέσβο, θα συνεχιστεί την Άνοιξη του 2014 στην Αττική και την Πελοπόννησο, το καλοκαίρι θα γινει στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία και το Φθινόπωρο στη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Digea και ΝΕΡΙΤ οι βασικοί παίκτες της ψηφιακής
Με την έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Digea ανακοίνωσε ήδη στο facebook πως από τις αρχές Ιανουαρίου συνεχίζονται τα ψηφιακά βήματα της εταιρείας με βάση το νέο χάρτη που αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών. Η ανακοίνωσή της αυτή σημαίνει ότι η Digea είναι βέβαιη πως θα πάρει τις ψηφιακές συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η στήλη της εφημερίδας, ο πάροχος δικτύου των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας έχει ήδη καταθέσει αίτηση για επιχορήγηση στο ΕΣΠΑ, που θα του επιτρέψει να αναπτύξει το δίκτυο των ψηφιακών πομπών σε όλη τη χώρα.
Ισχυρός παίκτης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, είναι και η Forthnet, η οποία έχει σε λειτουργία το πιο πλήρες ψηφιακό δίκτυο πομπών σε 23 σημεία της χώρας. Η Forthnet έχει ήδη εκδηλώσει δημόσια ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων και ει΄ναι αυτή που είχε προειδοποιήσει πως οι όροι της δημοπρασίας δεν επιτρέπεται να οδηγούν στη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στην ψηφιακή τηλεοπτική αγορά. Ερώτημα παραμένει εάν η δεύτερη δορυφορική ψηφιακή πλατφόρμα, του ΟΤΕ, θα καταθέσει προσφορά για μία ψηφιακή συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας ή θα προτιμήσει να προχωρήσει σε «συμμαχία» με τον πάροχο δικτύου που θα πάρει τις συχνότητες για τα επίγεια ψηφιακά δίκτυα.
Τέλος, υπάρχει και η ΝΕΡΙΤ, για την οποία εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία της χορηγούνται συγκεκριμένες ψηφιακές συχνότητες στις 34 περιοχές της Ελλάδας όπου θα προχωρήσει η ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος.
Έξι περιφερειακές συχνότητες στην Αττική!
Ειδικότερα για τις ψηφιακές συχνότητες περιφερειακής εμβέλειας, ολοκληρώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα χωρίστηκε σε 13 βασικές περιοχές, για τις οποίες αποφασίστηκε ο αριθμός ψηφιακών συχνοτήτων που θα δοθούν. Συνολικά, για όλη τη χώρα προκύπτουν 44 ψηφιακές συχνότητες. Στην Αττική υπάρχουν 6 ψηφιακές συχνότητες και πρακτικά μπορούν να εκπέμψουν έως 36 (!) περιφερειακά κανάλια.
Στη Θεσσαλονική εγκρίνεται η χορήγηση 2 ψηφιακών συχνοτήτων, άρα μπορούν να εκπέμψουν έως 12 περιφερειακά κανάλια.
Στις άλλες περιοχές δίνονται:
1 στον Έβρο
2 στην Αλεξανδρούπολη
2 στη Θάσο
2 στο Παγγαίο
1 στη Χαλκιδική
2 στον Μεταξά
1 στα Ιωάννινα
1 στη Θεσπρωτία
1 στην Κέρκυρα
1 στα Ακαρνανικά
1 στον Αινο
1 στην Πάτρα
2 στην Κόρινθο
1 στον Πύργο
1 στην Τρίπολη
1 στο Ναύπλιο,
1 στην Καλαμάτα
1 στη Λάρισα
1 στο Βόλο
1 στη Λαμία
1 στο Καρπενήσι
2 στα Δωδεκάνησα
2 στο Καστελλόριζο
1 στη Κρήτη
1 στη Λέσβο
1 στη Σάμο


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου