Όπου υπάρχει καπνός …. εκτός από φωτιά θα υπάρχει στο μέλλον και ....φορολογία-ΤΖΙΖ στα τσιγαράκια υπέρ του ΕΟΠΥΥ, καθώς η κυβέρνηση και η διοίκηση του οργανισμού ψάχνουν απεγνωσμένα 500.000.000 ευρώ για να σταματήσουν την αιμορραγία του ΕΟΠΥΥ!
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, η συγκεκριμένη πρόταση είχε τεθεί και στο παρελθόν, αλλά επανέρχεται με πιο πειστικό τρόπο, καθώς τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ έχουν υποστεί κατάρρευση!
Το «μαχαίρι» στις δαπάνες του υπουργείου Υγείας δεν είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αρκετό για να «σώσει» τον ΕΟΠΥΥ για αυτό και σκέφτονται σοβαρά να βάλουν φόρο υπέρ του οργανισμού, καθώς υπάρχει δέσμευση στην τρόικα.
Α.Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει τέτοια απαίτηση από την τρόικα!
Μιλώντας σήμερα για τα τσιγάρα, την τρόικα και τον αντικαπνιστικό νόμο, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως το υπουργείο του δεν έχει δεσμευτεί στην τρόικα για φόρο στα τσιγάρα υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αντιθέτως πρόκειται όπως είπε για μια «ιδέα» η οποία θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί ενδοκυβερνητικά!
«Ο φόρος της αμαρτίας, δηλαδή ποτά και τσιγάρα, είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου και όχι του υγείας», έσπευσε να διευκρινίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ παράλληλα τόνισε πώς σήμερα δεν υπάρχουν σκέψεις, αλλά ούτε και απαιτήσεις από τους δανειστές μας για αύξηση του φόρου καπνού. «Είναι μια ιδέα που έχει ηθική βάση» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό νόμο, με αφορμή και σχετική δημοσκόπηση που έγινε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την εταιρία Marc για τον Έλεγχο του Καπνίσματος σε 2.000 άτομα, ο κ.Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει νέο σχέδιο δράσης για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθώς όπως παραδέχθηκε, «ο νόμος υπάρχει, αλλά είναι σαν να μην υπάρχει».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
-Το 84% των ελλήνων θεωρεί πολύ (65,4%) ή αρκετά σοβαρό (18,6%) τον εθνικό στόχο για την μείωση του καπνίσματος στην χώρα μας.
-Το 99,2% έχει βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά οι θαμώνες καπνίζουν
-Το 70,7% των πολιτών εκτιμά πώς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για την προστασία τους από το παθητικό κάπνισμα
-Το 78% εκτιμά ότι το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους αποτελεί σημάδι πολιτιστική υποβάθμισης της χώρας
Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο έλεγχος του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, θα πρέπει να καθοριστεί σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Δημοσίας Τάξης, καθώς με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, δεν αρκούν οι δομές για να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου