Στο ΕΜΠ, ωστόσο, δύο φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν άμεσα εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, η γενική συνέλευση της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφάσισε την Τρίτη να γίνουν άμεσα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Απόφαση για λήξη της κατάληψης πήραν και οι φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών. Αντίθετα σε άλλες τρεις Σχολές –Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών– οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Και το μέτωπο των απεργών στην ανώτατη εκπαίδευση διευρύνεται. Μέχρι την Παρασκευή δεν θα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες με 24ωρη απεργία την Τετάρτη και 48ωρη ως Παρασκευή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Την Τετάρτη εκπνέει η απεργιακή κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδια ημέρα θα αποφασίσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι για συνέχιση των κινητοποιήσεων με αίτημα την ανάσχεση του μέτρου της διαθεσιμότητας στους υπαλλήλους οκτώ ιδρυμάτων.
Σε αντίθεση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα ιδρύματα αυτά έχει ολοκληρωθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα του εξαμήνου έχουν ήδη αρχίσει και γίνονται κανονικά παρά τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων.
Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για το αν είναι παράνομη και καταχρηστική, δεν φαίνεται να σταματάει.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποί τους έλεγαν την Τρίτη ότι θα προκηρύξουν νέα απεργία με διαφορετικό πλαίσιο και αν αυτή κριθεί παράνομη θα ακολουθήσουν νέες προκηρύξεις απεργιών μέσω της ΑΔΕΔΥ ή μεμονωμένα.
Εν τω μεταξύ, άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας ζητεί με δήλωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«To Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ σφαγιάζονται», δήλωσε ο Θ. Πελεγρίνης, στον Alpha 98,9, τονίζοντας ότι εάν εφαρμοστεί το «σφαγιαστικό μέτρο» του υπουργείου Παιδείας, το πανεπιστήμιο θα μείνει με 300 διοικητικούς υπαλλήλους για να εξυπηρετεί 70.000 φοιτητές και 2.200 καθηγητές.
Ο κ. Πελεγρίνης κατηγόρησε το υπουργείο για τις επιλογές του, λέγοντας ότι «δημοσίευσε μια λίστα με ονόματα που βρίθει λαθών, την ώρα που συνεδρίαζαν οι διοικητικοί». Ο πρύτανης χαρακτήρισε μέσο πίεσης την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου και επιβεβαίωσε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να αρθεί το αδιέξοδο, μετά τις νέες 48ωρες απεργίες έως την Παρασκευή που αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι.
«Ο Πρωθυπουργός πρέπει να παρέμβει. Το πανεπιστήμιο Αθηνών είναι κλειστό εξαιτίας της κυβέρνησης και πρέπει να βρεθεί λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πελεγρίνης υποστήριξε ότι είναι ψεύδος και διαβολή ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις των διοικητικών βρίσκονται διδάσκοντες, ενώ καταλόγισε στον υπουργό Παιδείας ότι δεν χειρίστηκε καλά το θέμα και ουδέποτε έκανε διάλογο.
«Μας αιφνιδίασε και η αδιαλλαξία του έφτασε το πανεπιστήμιο σε αυτό το αδιέξοδο. Το υπουργείο πήρε ένα μέτρο λανθασμένο εξ αρχής και αντί να κάτσει να το συζητήσει και να το διορθώσουμε, συνέχισε προσπαθώντας να το ξεπεράσει και έκανε περισσότερα λάθη» τόνισε.
«Στα άλλα πανεπιστήμια ο σφαγιασμός είναι πιο ήπιος. Σε εμάς είναι σχεδόν καθολικός», κατέληξε ο πρύτανης.
Ο κ. Πελεγρίνης είχε ζητήσει νωρίτερα άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να «αφήσει τις εμμονές του».
«Κάνω έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να αφήσει τις εμμονές του, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ και να μην χαθεί το εξάμηνο. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της έχει κατ' επανάληψη δηλώσει την αμετάκλητη απόφασή της για "Ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο"».
Ο πρύτανης κατήγγειλε την ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, ως μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα.
«Ζητώ», τόνισε, «την άμεση αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας και διάλογο μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και του υπουργείου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα».
Στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, η παιδεία ανήκει στο έθνος, δήλωσε ο κ. Πελεγρίνης. Παράλληλα, ζήτησε εκ μέρους της κοινότητας του πανεπιστημίου συγνώμη από τους φοιτητές, τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται εξαιτίας του αδιεξόδου.
«Ορισμένοι, όμως, με άνομα μέσα απεργάζονται την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και τον μαρασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά στη διοίκηση του ΕΚΠΑ, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Πελεγρίνης.
Και μια ανακοίνωση που μας ήρθε από απεργούς του ΕΚΠΑ:
Μας λένε να σταματήσουμε την απεργία. Για να επανέλθουν τα πράγματα στην «ομαλότητα» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και να ξεκινήσει «κανονικά» η εκπαιδευτική διαδικασία.
Ας δούμε ποια είναι η «ομαλότητα» και η «κανονικότητα» στην οποία αναφέρονται.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπολογίζοντας ΜΟΝΟ τους εργαζόμενους που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους και εκείνους που είναι σε αργία εν αναμονή πειθαρχικού λόγω μη απογραφής, και απολύτως ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ – και ΧΩΡΙΣ να συνυπολογίζονται οι 498 εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατόπιν μοριοδότησης:
Χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ υπάλληλο έχουν μείνει οι γραμματείες των Τμημάτων Πληροφορικής και Χημείας. Εξυπηρετούν αντίστοιχα 2.051 και 1.862 προπτυχιακούς φοιτητές (σε «κανονικά» έτη φοίτησης), 760 και 309 μεταπτυχιακούς και 240 και 130 υποψήφιους διδάκτορες (στοιχεία δημοσιευμένων εκθέσεων εσωτερικής αξιολόγησης). Σημειώνουμε ότι οι γραμματείες δεν εξυπηρετούν μόνο το φοιτητικό πληθυσμό, αλλά το σύνολο των λειτουργιών των Τμημάτων.
Με ΕΝΑΝ υπάλληλο θα βρεθούν οι γραμματείες των Τμημάτων Γαλλικής Φιλολογίας και Φαρμακευτικής. Ενδεικτικά, η γραμματεία του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας εξυπηρετεί 3.329 προπτυχιακούς φοιτητές, 72 μεταπτυχιακούς και 48 υποψήφιους διδάκτορες.
Αποδεκατισμένες (με μείον 5 και πάνω εργαζόμενους) είναι οι γραμματείες των Τμημάτων Ιατρικής, Νομικής και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Ενδεικτικά, η γραμματεία της Ιατρικής εξυπηρετεί 2.918 προπτυχιακούς φοιτητές, 1.779 μεταπτυχιακούς και 10.463 υποψήφιους διδάκτορες.
Επίσης, ενδεικτικά, σε 11 γραμματείες Τμημάτων, όποτε ανοίξουν, δε θα υπάρχει:
Σε 3 το 20-25% του προσωπικού
Σε 1 το 33%
Σε 2 το 39%
Σε 1 το 43%
Σε 1 το 60%
Σε 2 το 67%
Σε 1 το 75%
Απολύτως δυσλειτουργικές θα είναι οι γραμματείες στις οποίες οι προϊστάμενοι είτε βρίσκονται σε αργία, είτε αναγκάστηκαν να καταθέσουν εσπευσμένα αιτήσεις συνταξιοδότησης, γιατί, παρότι ήταν απολύτως ενεργοί και πολύτιμοι για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος, βρέθηκαν υπό την απειλή της απόλυσης. Οι γραμματείες αυτές δεν είναι λίγες.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται σε γραμματείες Τομέων και Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι ακόμα χειρότερη.
Σε ό,τι αφορά εργαστήρια και κλινικές που σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με την εκπαιδευτική διαδικασία, η υποστήριξη της διοικητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας τους είναι στον αέρα. Ας σημειωθεί ότι οι κλινικές εξυπηρετούν ΑΣΘΕΝΕΙΣ, τους οποίους η αδυναμία λειτουργίας τους θα επηρεάσει ΑΜΕΣΑ.
Υπηρεσίες βασικότατες για την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών των φοιτητών έχουν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Ενδεικτικά, η μηχανογράφηση, υπηρεσία απαραίτητη για την καταχώρηση της βαθμολογίας, την έκδοση πτυχίων και πιστοποιητικών, κ.α. βρίσκεται με το 40% των εργαζόμενων σ’ αυτή σε διαθεσιμότητα.
Χωρίς φύλαξη θα μείνουν αρκετά κτίρια. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι οι 9 εργαζόμενοι -μόνιμοι και ΙΔΑΧ- στη φύλαξη του κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής είναι είτε σε διαθεσιμότητα είτε σε αργία.
Σημειώνουμε και πάλι ότι αυτά τα στοιχεία ΔΕ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ τους 498 εργαζόμενους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατόπιν μοριοδότησης.
Για ποια «ομαλότητα» και «κανονικότητα» μιλάνε λοιπόν;
Αυτό που εννοούν όταν χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους, είναι ένα συρρικνωμένο Πανεπιστήμιο που θα απευθύνεται σε λιγότερους φοιτητές. Ένα Πανεπιστήμιο με δίδακτρα όπου τη δουλειά θα βγάζουν ενοικιάζομενοι εργαζόμενοι ή οι φοιτητές που θα παρέχουν άμισθη εργασία αντί διδάκτρων. Με όσα τμήματα δεν καταφέρουν να «αυτοχρηματοδοτηθούν» (να βρουν πόρους δηλαδή στην αγορά) για να λειτουργήσουν απλά να κλείνουν.
Ενδιαφέρονται στ’ αλήθεια για τα παιδιά που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο αυτοί που συντάσσονται με την κυβέρνηση και στρέφονται εναντίον του αγώνα μας για τη ζωή μας και ενάντια στην αποδόμηση και ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου