Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα. Μέτρο το οποίο έχει επιβάλει σε βάρος τους η εργοδοσία εδώ και 9 μήνες και θα συνεχιστεί για άλλους τρεις, καταδικάζοντας 1.000 οικογένειες σε φτώχεια και ανέχεια.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που εξέφρασε την υποστήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους, δηλώνοντας:
«Σας υπενθυμίζω ότι στη δική μας πολιτική πρόταση, η ναυπηγική βιομηχανία, είτε είναι κατασκευή είτε είναι επισκευή, είτε πλοίων της γραμμής, είτε πλοία που έχουν σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και με ευθύνη του κράτους. Για μας κάθε βήμα πίσω στη ναυπηγική βιομηχανία δεν είναι μόνο τραγικό για τους εργαζόμενους, είναι και για σας τους ίδιους, αλλά είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη υπέρ του λαού, όπως την καταλαβαίνουμε εμείς, που σχετίζεται οπωσδήποτε και με το συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι ότι απέναντί σας έχετε μια πολιτική απολύτως συνειδητή. Ξέρουν τι κάνουν η κυβέρνηση και η ΕΕ και αυτό που συντελείται είναι η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένα ναυπηγεία των ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης. Και αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που κυνηγάει η κυβέρνηση και που δυστυχώς και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν, είναι να γίνουν επενδύσεις εκεί που το κεφάλαιο ελπίζει σε κερδοφορία. Το κεφάλαιο δεν πρόκειται να επενδύσει στη ναυπηγική βιομηχανία, άρα η σύγκρουση πρέπει να είναι και στα άμεσα προβλήματα της αναδουλειάς και της ανεργίας, αλλά και σε μια ανάπτυξη που πρέπει να γίνεται από το λαό και για τις ανάγκες του και όχι για τα μονοπώλια».
 Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης
 Στη διάρκεια της κινητοποίησης η διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών για το θέμα των ναυπηγείων, ενώ σε ό,τι αφορά την διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων ανέφερε ότι δεν μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο και ότι θα υπάρξουν απώλειες. Επίσης τους είπε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί και με τον κοινοτικό επίτροπο Χ. Αλμούνια, όμως μόνο για την απαγόρευση που έχει επιβάλει η ΕΕ στο ναυπηγείο να κατασκευάζει πολεμικά πλοία χωρών εκτός ΕΕ. Δηλαδή για την κατάπτυστη απόφαση του 2010 της ΕΕ και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να κλείσει για 15 χρόνια το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου με πρόσχημα ενισχύσεις του δημοσίου προς το ναυπηγείο το 1996 ούτε κουβέντα.
 Ο πρόεδρος του σωματείου Β. Καρακίτσος εκπροσωπώντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου, χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα» τις προκλήσεις του υπουργού και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε στην πολιτική ηγεσία»!
 Ο Πέτρος Αναστασιάδης, μέλος της διοίκησης του σωματείου ενταγμένος στις ταξικές δυνάμεις της Εργοστασιακής Επιτροπής ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση ανέφερε ότι ο υπουργός έκανε σαφές ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα αυτά που προστάζει η ΕΕ για το μέλλον του ναυπηγείου. Δηλαδή την συρρίκνωση, την εκποίηση του εμπορικού τμήματος, που σημαίνει στρατιωτικό και μόνο ναυπηγείο. Δεν έδωσε την παραμικρή δέσμευση όσον αφορά τις τύχες των 1000 εργαζομένων. Φαίνεται ότι υλοποιείται συγκεκριμένος σχεδιασμός που μέσα από τη δική μας εξαθλίωση, οδηγεί σε ένα ναυπηγείο συρρικνωμένο, μόνο στρατιωτικό με απολύσεις άνω του 50%. Ήδη η εργοδοσία έχει πει ότι επιθυμεί να έχει ως 450 εργαζόμενους χωρίς εργασιακές σχέσεις και εργασιακά δικαιώματα και με μεγάλες μειώσεις μισθών».
 Η «Εργοστασιακή Επιτροπή» απαιτεί να γίνει τώρα γενική συνέλευση και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και οργάνωση, για να διεκδικήσουν με τον αγώνα τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, να φύγουν τώρα οι ιδιοκτήτες «που μας κουβάλησαν και μας τους επιβάλανε. Η κυβέρνηση να επαναφέρει το Ναυπηγείο κάτω από κρατικό έλεγχο, με όλους τους εργαζόμενους και του Τροχαίου Υλικού με όλα τους τα δικαιώματα και να τους πληρώσει τα οφειλόμενα. Να συνδέσει το Ναυπηγείο, όλη τη Ναυπηγική Βιομηχανία με τις ανάγκες της χώρας στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές, θαλάσσιες και μη, στην άμυνα».
1 / 2