Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το συριακό ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Ολάντ - Πούτιν

asimbibastos news

Επίσκεψη στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να
συζητήσουν τις οικονομικές σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας όπως επίσης και τους τρόπους εξεύρεσης πολιτικής και διπλωματικής λύσης στη συριακή κρίση.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας», λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Ολάντ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει σύντομα μια «πολιτική απόφαση» που θα τερματίσει την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε πως διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόοδος υπέρ ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και την αντιπολίτευση. «Πολλά εξαρτώνται από τη στάση του προέδρου Πούτιν», σημείωσε αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας - που αποτελεί μία από τις τελευταίες χώρες που υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ.

Είπε ακόμα πως στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα αναφερθεί στην πολιτική μετάβαση στη Συρία και την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα και ελπίζω πως θα μπορέσουμε να έχουμε έναν διάλογο σχετικά με την μεταβίβαση εξουσίας στη Συρία», συμπλήρωσε. Ο Ολάντ, από την πλευρά του, επανέλαβε πως η Γαλλία - όπως και άλλες δυτικές χώρες - επιθυμούν την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ ενώ η Ρωσία εκτιμά πως οι Σύροι θα πρέπει να αποφασίσουν από μόνοι τους για την τύχη της χώρας. «Καταλαβαίνουμε όλοι πως η συριακή αντιπολίτευση κερδίζει έδαφος και γίνεται όλο και πιο νόμιμη», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τον Φρανσουά Ολάντ συνοδεύουν τέσσερις υπουργοί, οι Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών), Μανουέλ Βαλς (Εσωτερικών), Αρνό Μοντεμπούρ (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) και Ορελί Φιλιπετί (Πολιτισμού). Επίσης, στην αποστολή παίρνουν μέρος η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή του Ολάντ στη Ρωσία είναι η πρώτη από την εκλογή του στη γαλλική προεδρία τον περασμένο Μάιο.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου