Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ολοταχώς για κούρεμα καταθέσεων και στην Ισπανία


asimbibastos news
Ολοταχώς για κούρεμα καταθέσεων και στην Ισπανία
Τον ασκό του Αιόλου ενδέχεται να έχουν ανοίξει οι δραματικές διαπραγματεύσεις της τελευταίας εβδομάδας στην Κύπρο, καθώς οι πληροφορίες από την Ισπανία αναφέρουν ότι στο πλάνο της κυβέρνησης Ραχόι έχει ήδη προκριθεί η πιθανότητα κουρέματος στις καταθέσεις.
Οπως αναφέρουν τόσο η El Pais, όσο και το πρακτορείο Reuters η ισπανική κυβέρνηση ενδέχεται να ζητήσει από τις υγιείς τράπεζες να συνεισφέρουν ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ, που θα προέρχεται από τις καταθέσεις, στο Ταμείο Εγγύησης που έχει συσταθεί.
Σκοπός είναι να βοηθηθούν 300.000 επενδυτές που επένδυσαν σε τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν χρήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Οπως είναι γνωστό, εδώ και πέντε χρόνια, όταν η ισπανική οικονομία έμπαινε σε μια μακροχρόνια κρίση, οι τράπεζες πούλησαν σύνθετα προϊόντα υψηλού επενδυτικού ρίσκου, αξίας 8 δισ. ευρώ. Πολλοί από τους επενδυτές που τα αγόρασαν χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό τις καταθέσεις τους, νομίζοντας ότι είναι τίτλοι χαμηλού ρίσκου.
Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, «Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα ζητήσει από όλα τα χρηματοιπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν μια έκτακτη συνεισφορά ύψους τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ». Πάντως, διευκρίνισε ότι οι μικρότερες και πιο αδύνατες τράπεζες θα εξαιρεθούν από την παραπάνω έκτακτη εισφορά.

ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου