Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Γ. Στουρνάρας:Νέο μεσοπρόθεσμο τον Σεπτέμβρη!

Γ. Στουρνάρας: Η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση 

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι εύκολη, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και διευκρινίζει πως «θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν λήξει το πρόγραμμα», διότι, όπως τονίζει, ναι μεν για το 2013 και 2014 απέδωσε η προσπάθεια της κυβέρνησης και οι δανειστές πείσθηκαν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, πλην όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ακόμη ανοικτή.


Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει πως το νέο μεσοπρόθεσμο, που δουλεύεται ήδη από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να βγάλει δημοσιονομικό κενό, διότι αν βγάλει, τότε αυτό «δεν πρέπει να καλυφθεί με περαιτέρω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», αλλά «με αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα». Και η αναδιάρθρωση, όπως τονίζει, θα αφορά δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία.

«Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο, πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες - είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας αποκρούει ως άδικη αξιολόγηση τα λεγόμενα περί αδράνειας της κυβέρνησης έναντι του φαινομένου της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας πως έχουν γίνει ως τώρα κατασχέσεις πάνω από δύο δισ. ευρώ και προσημειώσεις ακόμα υψηλότερες και διευκρινίζει: «Σκοπός μας δεν είναι να εκδικηθούμε, ούτε να διαπομπεύουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους». Προειδοποιεί ότι αν δεν πετύχει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «τότε θα επανέλθει στο 23%».

Σε ό,τι αφορά, δε, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τονίζει πως αυτός «θα έπρεπε να σταλεί πέρυσι. Το ότι δεν εστάλη, δεν είναι δικό μου λάθος [...]». «Δεν φταίω εγώ που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έστελναν τον ΦΑΠ, όπως όφειλαν, για πολιτικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό τους κύκλο» προσθέτει. Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ακόμη πως «ο Έλληνας δεν χρωστά τίποτα στον Γερμανό φορολογούμενο. Πληρώνει και με τόκους το δάνειο, που έχει πάρει. Δεν στοιχίζει ούτε ευρώ στον γερμανικό λαό». Υποστηρίζει πως μέσα στο Eurogroup έχει μόνον φίλους, ενώ, για τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, εκτιμά πως του έχει αλλάξει την άποψη για την Ελλάδα, γεγονός, που -όπως λέει- διαφαίνεται ήδη από τη στάση της Γερμανίας.

«Είναι παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης. Ποιος άλλος στη θέση του, με μια δολοφονική απόπειρα, που τον άφησε παράλυτο, θα μπορούσε σήμερα να παίζει έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο και με τέτοια ζέση; Άρα, είναι ένας άνθρωπος που αξίζει τον θαυμασμό μας, όσο κι αν ξέρω ότι παρεξηγούμαι από πολλούς, όταν λέω αυτή την κουβέντα» σημειώνει.

Πηγή: real.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου