Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τραγωδία - κρατικό έγκλημα στα βουνά της Σάμου.

Ο Ουασίμ, η Λαμίς και τα δυο παιδιά τους, ο 3χρονος Ουντάι και η 9 μηνών Λαϊάλ, έκαναν το μακρύ ταξίδι από τη φλεγόμενη Συρία ως τα τουρκικά παράλια. Πέρασαν στη Σάμο, και εκεί αρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας τραγωδίας με καταλύτη την ολιγωρία των ελληνικών αρχών, που οδήγησε την 30χρονη Λαμίς και τα δυο παιδιά στο θάνατο. Ο Ουασίμ βρήκε το κουράγιο και μίλησε στην κάμερα του left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα, για αυτό που δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά ξεκάθαρο έγκλημα.


  
Φασισμός δεν είναι μόνο οι φασιστικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής... Φασιστική είναι επίσης μια κρατική πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα το χαμό αθώων ανθρώπων, που το μόνο τους «έγκλημα» ήταν η απεγνωσμένη προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πείνα ή τον πόλεμο.
Συνέντευξη - ερωτήσεις - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Αυτήν την πικρή αλήθεια μας την υπενθυμίζει με τραγικό τρόπο η ιστορία της οικογένειας του Παλαιστίνιου-Σύριου Ουασίμ Αμπουνάχι. Ο ίδιος με τη σύζυγό του, την Λαμίς Αμπουνάχι, τριάντα ετών, και τα δύο παιδάκια τους τον Ουντάι, τριών ετών, και την Λαϊάλ, εννέα μηνών, προσπάθησαν να μεταναστεύσουν μετά από ένα χρόνο εμφύλιου πολέμου στη Συρία.  Η προσπάθειά τους ήταν μέσω Τουρκίας να πάνε στη δυτική Ευρώπη περνώντας από την Ελλάδα, μέσω της Σάμου. Μαζί με την οικογένεια του Ουασίμ ήσαν και άλλοι δυο Σύριοι, ο Μουχάναντ 27 ετών και ο Τζιχάντ 43 ετών.


Ουασίμ, Λαμίς, Ουντάι, Λαϊάλ

Για κακή τους τύχη οι Τούρκοι δουλέμποροι τους αποβίβασαν σε μια ερημική παραλία της Σάμου και από κει αρχίζει η τραγική τους Οδύσσεια. Οι ελληνικές αρχές επιδεικνύουν μια θανατηφόρα αδράνεια και αδιαφορία για την τύχη τους που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της γυναίκας και των δυο παιδιών από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο νησί…

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας περιγράφει συγκλονιστικά την ιστορία του. Αρχικά, ενώ ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού τους εντόπισε σε ερημική παραλία της Σάμου, τους εγκατέλειψε στη μοίρα τους! Τις επόμενες μέρες οι Ουασίμ, Μουχάναντ και Τζιχάντ, ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές, προσπαθούν να βρουν βοήθεια για τη γυναίκα και τα δυο παιδιά που δεν μπορούν να ακολουθήσουν και μένουν στο βουνό περιμένοντας τη σωτηρία. Ωστόσο, η αστυνομία της Σάμου  συνέλαβε τους τρεις άνδρες, δεν τους αναγνώρισε τα δικαιώματά τους ως προσφύγων πολέμου, αγνόησε τις μαρτυρίες τους (τριών ανθρώπων!) ότι στο βουνό που καιγόταν υπήρχε γυναίκα και δυο παιδιά.





Την ιστορία έφεραν στο φως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Βασιλική Κατριβάνου και Δημήτρης Τσουκαλάς, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «θυσιάζει αθώες ζωές μικρών παιδιών και νέων γυναικών φοβούμενη μην… παρεξηγηθεί από την ακροδεξιά ισχυρή συνιστώσα της, εάν εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν το καθεστώς των προσφύγων».



Τα τραγικά ευρήματα στα βουνά της Σάμου


Το μενταγιόν της μικρής Λαϊάν


Ο μικρός Ουντάι, στη φωτογραφία που μας έδωσε ο πατέρας του, μαζί με λιγοστές άλλες -απομεινάρια πια μιας ευτυχίας που χάθηκε, από ένα έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου