Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Σε απεργία πείνας κρατούμενη στρατοπέδου εργασίας-γκούλαγκ!

«Αυτή είναι μια ακραία μέθοδος, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι είναι η μόνη μου διέξοδος από την τωρινή μου κατάσταση...», υποστηρίζει το μέλος του πανκ συγκροτήματος, Pussy Riot, Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, η οποία ξεκίνησε χθες απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς όπως ισχυρίζεται δέχτηκε απειλές για τη ζωή της. Η 23χρονη σε επιστολή-ποταμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον συνήγορό της, καταγγέλλει τις συνθήκες «δουλείας» στο στρατόπεδο εργασίας όπου κρατείται στη Μολδαβία κάνοντας μια αφήγηση που θυμίζει έντονα τις μαρτυρίες από τα σοβιετικά Γκούλαγκ.

«Αρχίζω απεργία πείνας. Απαιτώ να μας φέρονται σαν να είμαστε άνθρωποι και όχι σαν να είμαστε σκλάβες», τονίζει η πρώην φοιτήτρια φιλοσοφικής και μητέρα ενός 5χρονου κοριτσιού. Η νεαρή και δύο άλλα μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν τον Αύγουστο του 2012 σε φυλάκιση δύο ετών για την «πανκ προσευχή» εναντίον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που είχαν τραγουδήσει μέσα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας. Ως ελαφρυντικά λήφθηκαν υπόψη το καθαρό ποινικό μητρώο, το θετικό προφίλ του χαρακτήρα τους και το γεγονός ότι δύο από τις γυναίκες έχουν παιδιά.

Η μουσικός υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι κρατούμενες εξευτελίζονται συστηματικά και είναι υποχρεωμένες να δουλεύουν 16-17 ώρες την ημέρα, τους στερούν τον ύπνο ενώ και οι συνθήκες υγιεινής είναι «στοιχειώδεις».

Καταγγέλλει επιπλέον ότι οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πόδι και τα δάχτυλα μιας γυναίκας που έπαθε κρυοπαγήματα καθώς «τιμωρήθηκε» να μείνει έξω επί πολλές ώρες μέσα στο καταχείμωνο. Μια άλλη κύρωση είναι η απαγόρευση στις γυναίκες να πλένονται και να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, ή να τρώνε και να πίνουν νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου