Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Το μεσημέρι στο υπ. Οικονομικών η τρόικα. H ατζέντα.

Το μεσημέρι στο υπ. Οικονομικών η τρόικα
Την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια εικόνα ταχύτερης του αναμενομένου βελτίωσης των οικονομικών δεικτών και αναστροφής της υφεσιακής δυναμικής.

Πέραν, όμως, των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων, η κυβέρνηση στο σύνολό της θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου.
Στην κατεύθυνση αυτή σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο επιδόθηκε τις τελευταίες ημέρες σε έναν πυρετό συσκέψεων, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα που θα απασχολήσουν το πρώτο μέρος της αξιολόγησης μαζί με τα δημοσιονομικά.
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα έχει οριστεί για το μεσημέρι. Οι νέες διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν σήμερα, θα κινηθούν πάνω σε τέσσερις άξονες: τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, τις οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ-4,33% τον κώδικα δικηγόρων και τη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστεί το ύψος της ύφεσης φέτος, αλλά και να οριστικοποιηθεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό, οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει το ελληνικό Δημόσιο για τις τρεις αυτές εταιρείες είχαν την περασμένη εβδομάδα διαδοχικές συσκέψεις με τη γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Στόχος των συσκέψεων ήταν οριστικοποιηθούν προτάσεις που θα πείσουν την τρόικα για τη βιωσιμότητα της «εκκαθάρισης εν λειτουργία», στην οποία εμφανίζεται να επιμένει το ελληνικό Δημόσιο για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, και την προώθηση της αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.
Ένα ακόμη θέμα που εκκρεμεί είναι η διευθέτηση των χρεών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συμφωνία για το ύψος των επενδυτικών δαπανών που αναλογούν στο Δημόσιο και θα πρέπει να αποδοθούν στις δύο εταιρείες ύδρευσης προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή τους.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, του δημοσιονομικού κενού και της επικαιροποίησης του Μνημονίου.
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου