Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ποιοι είναι υπεράνω της Βουλής


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η «εισβολή» στο ελληνικό Κοινοβούλιο τριών πρακτόρων της ΕΥΠ που συνόδευαν τον διοικητή της υπηρεσίας Θεόδωρο Δραβίλλα, ο οποίος επρόκειτο να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οι… τρεις σωματοφύλακες του κ. Δραβίλλα αρνήθηκαν να δώσουν τα ονόματά τους κατά την είσοδό τους στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση όσων παρίσταντο.

Η βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Λιάνα Κανέλλη ζήτησε εξηγήσεις λέγοντας: «Πώς μπήκαν μέσα και ποιοι είναι αυτοί;», ενώ απείλησε να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Λ. Κανέλλη κινήθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος ζήτησε με τη σειρά του τα στοιχεία των… μυστικών πρακτόρων.

Το σκηνικό μύριζε «μπαρούτι», το οποίο πυροδότησε ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ, που έσπευσε να προστατέψει τους συνοδούς του επικαλούμενος το απόρρητο και καλύπτοντας την ανωνυμία των συνεργατών του.

«Εγώ θα αποχωρήσω και να ξέρετε ότι δεν δεσμεύομαι από κανένα απόρρητο» απάντησε η Λιάνα Κανέλλη και εξήλθε από την αίθουσα 151.

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε: «Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε. Είναι δυνατόν να πάω εγώ στην ΕΥΠ και να μην τους δίνω τα στοιχεία μου; Το κάνανε "μπάτε σκύλοι αλέστε". Λάθος το χειρίστηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ. Τελικά, έγινε ψηφοφορία και απαιτήσαμε να βγουν έξω από την αίθουσα συνεδρίασης της Επιτροπής, όπως κι έγινε».

Με στόχο να μη σημειωθούν περαιτέρω «έκτροπα» και μετά την ψηφοφορία, οι τρεις συνεργάτες του Θόδωρου Δραβίλλα αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα, αλλά… το κακό είχε γίνει.

Η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ

Στη Βουλή παρέστη σήμερα ο διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας, μετά τις αναφορές περί σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών. Αφορμή στάθηκε καταγγελία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πιθανή παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κ. Δραβίλλας φέρεται να ισχυρίσθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασης πως ουδέποτε -τουλάχιστον όσο ο ίδιος είναι στο τιμόνι της υπηρεσίας- υπήρξε παρακολούθηση τηλεφώνου βουλευτή, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η ΕΥΠ δεν έχει τον μηχανισμό και τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταγράψει συνομιλίες.

Τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» περί ευρωπαϊκού κέντρου παρακολουθήσεων στο κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και για τις αναφορές του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου περί ελληνικών «κοριών» στις συνομιλίες των Αμερικανών διπλωματών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου