Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ερωτευμένος Μπέργκμαν με Κατρανίδη-Βλαντή


Το Πόλη Θέατρο τιμά το Έτος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν παρουσιάζοντας το αριστούργημα του Σουηδού σκηνοθέτη «Σκηνές από έναν γάμο». Ένα γερό επιτελείο συντελεστών υπογράφει την παραγωγή: ο ταλαντούχος
σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς Ένκε Φεζολάρι, με την οργιώδη φαντασία και το νεοβαλκανικό ταπεραμέντο, καθοδηγεί τους δύο έμπειρους πρωταγωνιστές, Δάνη Κατρανίδη και Παναγιώτα Βλαντή, ενώ ο Σταμάτης Κραουνάκης υπογράφει την πρωτότυπη μουσική.
Οι «Σκηνές από ένα γάμο», από τις κεντρικές ταινίες στην ύστερη και βαθιά ανθρωποκεντρική πλέον φιλμογραφία του Μπέργκμαν, γυρίστηκε το 1973. Λέγεται, μάλιστα, πως ο Σουηδός σκηνοθέτης ήταν τόσο συνεπαρμένος με την ιστορία του Γιόχαν και της Μαριάννα, τους οποίους ερμήνευαν οι -κατεξοχήν μπεργμανικοί ηθοποιοί- Έρλαντ Γιόζεφσον και Λιβ Ούλμαν, ώστε, το 2003, τους κάλεσε και γύρισαν μαζί το κινηματογραφικό …sequel των «Σκηνών», το οποίο έμελλέ να είναι και η τελευταία ταινία του Μπέργκμαν, το περίφημο «Saraband», στο οποίο παρακολουθούμε τη ζωή του ζευγαριού στα βαθιά γεράματα.
«Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου και νομίζω ότι σε αγαπάω με τον δικό μου ατελή και εγωιστικό τρόπο. Και κάποιες φορές πιστεύω ότι και εσύ με αγαπάς με τον δικό σου θυελλώδη, ευαίσθητο τρόπο. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι αγαπιόμαστε, με έναν τρόπο γήινο και ανολοκλήρωτο». Έτσι μιλάει ο Γιόχαν στη Μαριάννα, έτσι θα μιλήσει και ο Δάνης Κατρανίδης στην Παναγιώτα Βλαντή, παίζοντας, αντίστοιχα, τον Γιόχαν και την Μαριάννα: ένα ζευγάρι που παρότι έχει χωρίσει και παντρευτεί άλλους, εντούτοις βρίσκεται και ξαναβρίσκεται στα κρυφά. Μια βαθιά αγάπη, πέρα από τις συμβάσεις, κρατά τους δυο τους αναπόδραστα δεμένους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου