Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Σε πολιορκία η Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ)


Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να μην ακολουθεί τις «πυροσβεστικές» διπλωματικές προσπάθειες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ - οι οποίες έφθασαν να απειλήσουν μέχρι και με οικονομικό αποκλεισμό το Κρεμλίνο -, ενώ το κυριότερο χαρακτηριστικό της ημέρας είναι η έντονη στρατιωτική κινητικότητα από πλευράς της Ρωσίας.


Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ διεμήνυσε ότι «η Μόσχα έχει κηρύξει τον πόλεμο» στη χώρα του, την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηρεί στάση αναμονής, δηλώνοντας παράλληλα ανυποχώρητος.

Εν ολίγοις, Μόσχα και Κίεβο εμφανίζονται να ακροβατούν ανάμεσα στην εξεύρεση της χρυσής τομής για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και σε μια σύρραξη που εκ των πραγμάτων θα είναι καταστροφική.

Αμετακίνητος στις δεδηλωμένες θέσεις της Μόσχας ο Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε σήμερα από τους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας να βάλουν στην άκρη τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς τους και να σκεφτούν τον λαό της Ουκρανίας.

«Ζητάμε μια υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Λαβρόφ στο ξεκίνημα της κεντρικής ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Λαβρόφ κατήγγειλε επίσης τις απειλές για «κυρώσεις» και «μποϊκοτάζ» εναντίον της χώρας του, καθώς η Μόσχα έχει δεχθεί την προειδοποίηση ότι ενδέχεται να χάσει την έδρα της στο τραπέζι της Ομάδας των 8 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του κόσμου (G8), αν συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία. «Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση ως επίθεση και απειλούν με κυρώσεις και μποϊκοτάζ είναι οι ίδιοι που συστηματικά ενθαρρύνουν την άρνηση του διαλόγου και τελικά υποκίνησαν την πόλωση της ουκρανικής κοινότητας», υπογράμμισε.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας κατηγόρησε και τις νέες ουκρανικές Αρχές υποστηρίζοντας ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα. «Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις. Αντί αυτών που υποσχέθηκαν, σχημάτισαν μια κυβέρνηση νικητών. Μια απόφαση ελήφθη στη Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο) να περιοριστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Λέχθηκε ότι πρέπει να τιμωρηθεί η ρωσική γλώσσα. Οι νικητές έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τους καρπούς των νικών τους για να καταφερθούν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία «μονάδων αυτοάμυνας» για «την προστασία του λαού», ενώ δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία λέγοντας ότι είναι καθήκον της Μόσχας να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα από τους ουκρανούς εθνικιστές. «Είναι θέμα υπεράσπισης των πολιτών και των συμπατριωτών μας και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως του δικαιώματος στη ζωή», σημείωσε ο Λαβρόφ ενώ στην συνέχεια κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν την συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ ο Λαβρόφ παραλλήλισε τους Ουκρανούς ακτιβιστές με τους Σύρους εξεγερμένους, επισημαίνοντας ότι «είναι απολύτως σημαντικό να αποστασιοποιηθούμε από τους εξτρεμιστές που προσπαθούν παράνομα να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης, τροφοδοτώντας τη βία και την τρομοκρατία».

Ο Λαβρόφ είπε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι αυτή η αποστασιοποίηση και η αρχή της μη υποστήριξης της αλλαγής καθεστώτος δια της βίας μπορεί να εφαρμοστεί στη Συρία, την Ουκρανία και άλλες χώρες.
Οι «Λύκοι» με τις Harley στην Κριμαία!
Αποφασισμένοι να προτάξουν τα στήθη τους και τις… μηχανές τους απέναντι στους Νέο-ναζί που έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας, μετά τη βίαιη ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εμφανίζονται οι «Λύκοι της Νύχτας».

Μεγάλη πομπή με μοτοσυκλετιστές ξεκίνησε το Σάββατο από το βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και περνώντας μέσα από περιοχές, όπου ζει πλήθος Ρωσόφωνων, έφθασαν αργά το βράδυ της Κυριακής στην Κριμαία. Σκοπός τους, όπως δήλωσαν, είναι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους «δοκιμαζόμενους Ρώσους πολίτες» και να εφοδιάσουν με είδη πρώτης ανάγκης τις στρατιωτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ουκρανίας στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Ποιοι είναι οι «Λύκοι της Νύχτας»
Με περισσότερα από 5.000 μέλη ανά τον κόσμο, οι «Λύκοι της Νύχτας» θεωρείται το μεγαλύτερο club μοτοσυκλετιστών στη Ρωσία.

Ευρέως γνωστοί για το έντονα ανεπτυγμένο «αίσθημα του ανήκειν», δηλώνουν πατριώτες και πιστεύουν ότι οπουδήποτε βρεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό το μέρος θεωρείται «ρωσικό έδαφος», σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».

Οι «Λύκοι της Νύχτας» δημιουργήθηκαν στα χρόνια της περεστρόϊκα από νέους που αγαπούσαν το rock και τις μοτοσυκλέτες και έχουν επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή τους στο πρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.


Γιατσένιουκ: Δεν παραδίδεται η Ουκρανία
Ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία.

Ο ίδιος ανέφερε: «Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Δεν θα παραδώσουμε την Κριμαία».



Σκέψεις για ρωσική ενίσχυση προς την «δοκιμαζόμενη» Κριμαία
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της ημέρας αν θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία της Ουκρανίας.

«Εξετάζουμε το θέμα της οικονομικής υποστήριξης», δήλωσε ο Σιλουάνοφ στη διάρκεια ενός συμβουλίου μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης. «Γίνονται διαβουλεύσεις, θα υποβάλουμε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι το τέλος της ημέρας», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός. Πάντως, ο Σιλουάνοφ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό. 



Προειδοποιήσεις από την Gazprom
Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom προειδοποίησε σήμερα την Ουκρανία ότι ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου που παρέχει στο Κίεβο μετά το πρώτο τετράμηνο του έτους.

«Η κατάσταση με τις πληρωμές είναι ανησυχητική. Η Ουκρανία πληρώνει αλλά όχι όπως θα θέλαμε. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε αν θα παρατείνουμε τις συμφωνημένες τιμές στο επόμενο τετράμηνο του έτους», δήλωσε ο Αντρέι Κρουγκλόφ επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της Gazprom.

Ο Κρουγκλόφ πρόσθεσε ότι η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά.




Έντονη η κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων
Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από την Σεβαστούπολη ενώ οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.

Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει την Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφυλάκων διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου