Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Με συγκεντρώσεις η υποδοχή του Γκάουκ

Με συγκεντρώσεις η υποδοχή του Γκάουκ
Παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανεργία πραγματοποιούν από τις 10.00 το πρωί στην Ομόνοια εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων.





Επίσης, ένστολοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, ενώ συλλαλητήριο για  τη διαθεσιμότητα διοργανώνεται από την ΟΛΜΕ και την ΠΟΕ- ΟΤΑ με τη συμμετοχή και άλλων σωματείων εργαζομένων, στις 13:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος, και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας απαγορεύονται σήμερα από τις 08.00 μέχρι τις 19.00, λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση ισχύει για τους εξής δρόμους: Σταδίου (από τη συμβολή της με την οδό Ομήρου) - Ομήρου - δεξιά Ακαδημίας - αριστερά Κανάρη - Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου) - Καψάλη - δεξιά Ηροδότου - αριστερά Υψηλάντου - δεξιά Γενναδίου - Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής - Β. Κωνσταντίνου - Β. Όλγας - Β. Αμαλίας - αριστερά Φιλελλήνων - αριστερά Μητροπόλεως - δεξιά Βουλής - δεξιά Κολοκοτρώνη - αριστερά Σταδίου (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ομήρου).

Επίσης, κλειστός θα παραμείνει από τις 13.30 ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, κατόπιν εντολής της ΕΛ.ΑΣ. και για λόγους ασφαλείας, με αφορμή την επίσκεψη του Γκάουκ. Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Στο τραπέζι οι γερμανικές αποζημιώσεις
Σε πολιτικό επίπεδο, ένα θέμα που «καίει» την Ελλάδα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα. Ο κ. Γκάουκ θα μεταβεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

Οι επαφές θα συνεχιστούν με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να παραθέτει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Γερμανού Προέδρου. Αργότερα το απόγευμα ο Γιόαχιμ Γκάουκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, και μετά από μία σύντομη περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο μεταξύ η Die Welt, σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα επανεξετάζει το ζήτημα των αξιώσεων για επανορθώσεις» αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα σχετικά με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Στον υπότιτλο επισημαίνεται ότι ενόψει της επίσκεψης «του ομοσπονδιακού προέδρου Γκάουκ, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να αναβάλει τις επίμαχες διεκδικήσεις έναντι της Γερμανίας από την περίοδο της κατοχής 1941-1944».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι εδώ και έναν χρόνο κυκλοφορούν σε διάφορα υπουργεία οι σχετικές συστάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ωστόσο παραμένουν ακόμη απόρρητες, καθώς στόχος είναι να μην γίνουν γνωστές ποιες είναι οι ελληνικές αξιώσεις στο πεδίο των επανορθώσεων από την εποχή της γερμανικής κατοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται άβολα
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στο αντικείμενο της διαμάχης για το αναγκαστικό δάνειο και το ύψος της οφειλής, επισημαίνοντας ότι είναι διαφιλονικούμενη η νομική υπόσταση «αυτής της αναγκαστικής εισφοράς».

Η γερμανική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτό το δάνειο, όπως και άλλες αναμφισβήτητες ζημίες που προκάλεσε στην Ελλάδα η γερμανική κατοχή, έχουν ήδη διευθετηθεί μέσω διμερών συμφωνιών.

Όπως αναφέρεται τέλος στο δημοσίευμα, «η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται άβολα που το θέμα έχει τεθεί και πάλι στην ημερήσια διάταξη, εν όψει και της επίσημης επίσκεψης του γερμανού Προέδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα από 5 έως 7 Μαρτίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου