Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Η Κριμαία προσχωρεί στη Ρωσία

Η Κριμαία προσχωρεί στη Ρωσία
Παρά την ανακοίνωση δημοψηφίσματος για τις 16 Μαρτίου, το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι, ψήφισε σήμερα ομόφωνα να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το κείμενο της απόφασης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για το αίτημα αυτό του κοινοβουλίου. Νωρίτερα, το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ενώσει την Κριμαία με τη Ρωσία, ενώ είχε ανακοινώσει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για την επικύρωση της ένωσης αυτής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο κείμενο της σημερινής απόφασης αναφέρεται ότι το τοπικό κοινοβούλιο συμφώνησε η Κριμαία "να εισέλθει στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα ενός υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας".
Οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε μια σαφώς ενισχυμένη αυτονομία, διευκρίνισε ο βουλευτής Γκριγκόρι Ιόφε. Το τοπικό κοινοβούλιο της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας προέβλεπε ως τώρα τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου, με μόνο ερώτημα την ενίσχυση της αυτονομίας της.
Ο συντάκτης του νομοσχεδίου, ο Ρώσος πολιτικός Σεργκέι Μιρόνοφ, δήλωσε ότι ενδέχεται να υιοθετηθεί  ένα νομοσχέδιο για την απλούστευση της διαδικασίας με την οποία "τμήματα ξένων κρατών" μπορούν να εντάσσονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.
"Για να το πω απλά, αυτό το νομοσχέδιο εισήχθη από εμένα για χάρη της Κριμαίας", δήλωσε ο Μιρόνοφ στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Στο μεταξύ, από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο έγινε γνωστό ότι με γερμανική πρωτοβουλία, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνομίλησε και πάλι με τον Πούτιν για την κρίση στην Κριμαία.
Οι πηγές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τη συνομιλία. Ο αντικαγκελάριος της Μέρκελ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συναντάται με τον Πούτιν σε επίσημη κατοικία κοντά στη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου