Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΤΣΕΛΕΡ-Ο “ΜΕΝΓΚΕΛΕ” ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ(ΜΕΡΟΣ 1°)

 γράφει ο Παπαδομανωλάκης Παναγιώτης
Δημοσιογράφος, Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Διαβάζω από το Wikipedia:
“Ο Γιόζεφ Μένγκελε (γερμ. Josef Mengele, 16 Μαρτίου 1911, Γκίντσμπουργκ, Γερμανία – 7 Φεβρουαρίου 1979, Βερτιόγκα, Βραζιλία) ήταν Γερμανός γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου και διαβόητος ιδίως για τα πειράματα που έκανε με ανθρώπους, τα οποία οδηγούσαν συνήθως στον θάνατό τους. Έμεινε στην ιστορία ως ο Άγγελος του Θανάτου (Todesengel von Auschwitz)”.
Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ένα Ναζί εγκληματίας πολέμου με τον Γερμανό Βολφγκανγκ Τσέλερ, που περιδιαβαίνει τα νοσοκομεία της Ελλάδας; Μάλλον καμία! Απλώς για να θυμόμαστε.
Ποιος είναι ο Βόλγκανγκ Τσέλερ; Ποιος τον έφερε στην χώρα και τι αρμοδιότητες του έχουν εκχωρηθεί πάνω στο ελληνικό σύστημα υγείας;και τι ρόλο παίζει στην δημόσια υγεία των Ελλήνων;
Ελληνογερμανικό μνημόνιο για την υγεία
Το “Μνημόνιο Συνεργασίας για την αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος υγείας” είναι μια, ξεχωριστή από το μνημόνιο δημοσιονομικής προσαρμογής, συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και αφορά την “συνεργασία” των δύο χωρών πάνω στην “μεταρρύθμιση” του χώρου της υγείας στην χώρα μας. Η αρχική συμφωνία έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2011, ενώ με την υπογραφή του παραπάνω μνημονίου στις 11 Απριλίου 2012 ολοκληρώθηκε η εποπτεία από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας. Πρόκειται για την συνέχεια στον χώρο της υγείας, της πολιτικής αποικιοποίησης της Ελλάδας που χάραξε ο Γ. Παπανδρέου με την υπογραφή της “Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης” με την Γερμανίδα  Καγκελάριο.
Ο  Βόλφγκανγκ Τσέλερ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ανέλαβε τον ρόλο του εντεταλμένου του γερμανικού υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση των “μεταρρυθμίσεων” στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.  Όπως θα διαπιστώσετε στην συνέχεια ο Ηehr Τσέλερ και η γερμανική τρόικα του είναι αυτοί που δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές στην περικοπή της δαπάνης στην υγεία και την εισαγωγή των γενοσήμων στην χώρα μας.
Όπως και όλο το πλαίσιο της ‘Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης”, έτσι και το συγκεκριμένο μνημόνιο για την υγεία, δημιουργεί μια ειδική σχέση εξάρτησης της Ελλάδας από την Γερμανία άσχετη(ή σχεδόν άσχετη) από την επιρροή που ασκεί το γερμανικό κράτος στην χώρα μας και στην Ευρώπη μέσω των μνημονίων. Σε συνέντευξη τύπου στο Γερμανικό Προξενείο μετά από αυτοψία στο ΕΣΥ τον Οκτώβριο του 2014, ο Τσέλερ διαχώρισε τη θέση του από αυτήν της Task Force δηλώνοντας:
“Δεν ήρθαμε να κάνουμε έλεγχο, δεν έχουμε καμία σχέση με την Task Force. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μαζί τους. Εμείς θα υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση”
Γερμανικές εταιρίες σε ρόλο “μεταρρυθμιστή”
Ο Τσέλλερ και η “φίλη και σύμμαχος”(το ‘πε ο Αντώνης) Γερμανία δεν έχουν ούτε αυτοί την κατάλληλη τεχνογνωσία ώστε να προχωρήσουν στην “αναμόρφωση” της υγείας των Ελλήνων, οπότε απαιτείται να παίρνουν συμβουλές από ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες (τυχαίνει πάντα) να είναι γερμανικές. Για παράδειγμα έχουμε να κάνουμε με την KSB Klinikberatung GmbΗ και την B&K Informatik & Consulting GmbH που έχουν αναλάβει το έργο της “μεταρρύθμισης” στο ελληνικό σύστημα υγείας.
Πρόκειται για το πρόγραμμα “Υγεία εν δράσει”(Health in action) που γίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ΠΟΥ(Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Ο Τσέλερ, μαζί με τον Φούχτελ, επισκεύτηκαν τον Σεπτέμβρη του 2014 τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη και τον αναπληρωτή του Λεων. Γρηγοράκο και τους έδωσαν τις κατευθύνσεις προς την “μεταρρύθμιση” στον χώρο της υγείας και ειδικότερα στον χώρο του φαρμάκου, στην αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και την ανάπτυξη του ΠΕΔΥ, όπως και την προώθηση του τουρισμού της υγείας.
Από τον Μάρτιο του 2011, οι Γερμανοί οργάνωσαν ομάδα εργασίας, η οποία καλούσε στελέχη του υπουργείου Υγείας να κάνουν σεμινάρια για θέματα συγχωνεύσεων, αναδιοργάνωσης νοσοκομείων και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το Απρίλιο του 2011, έλαβαν χώρα σεμινάρια στην Αθήνα σχετικά με την τιμή του φαρμακου και το κόστος της υγείας. Το Σεπτέμβριο του 2012 συγκροτήθηκε μία οργανωτική επιτροπή  ( Health Reform Steering ) και εννέα ομάδες εργασίας ή υποεπιτροπές (Subcommittees), οι οποίες ανέλαβαν την υλοποίηση του γερμανικού προγράμματος.
“Πόδι” οι ασθενείς από τα νοσοκομεία
Όταν ο πρώην υπουργός  Υγείας Α. Λυκουρέτζος συναντήθηκε με τον ομόλογο του στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας Daniel Bahrδεν λησμόνησε να τον ευχαριστήσει που «μας έκανε την τιμή να επισκεφθεί τη χώρα μας και να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλα τα θέματα των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών οι οποίες απαιτούνται να εφαρμοστούν στον τομέα της Υγείας». Γιατί ακριβώς ευχαρίστησε τον Γερμανό υπουργό ο Λυκουρέτζος;
Ο Στέφαν Κάπφερερ, υφυπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο ομοτράπεζος Daniel Bahr στο υπουργείο, έθεσε ως ζήτημα κόστους στα νοσοκομεία την διάρκεια παραμονής των ασθενών στα κρεβάτια(ή μάλλον στα ράντζα). Για τον Γερμανό υφυπουργό πρέπει να μειωθούν οι μέρες ανάρρωσης  των ασθενών στα νοσοκομεία, γιατί αυξάνουν την δαπάνη! Λέει δηλαδή πως «όσο λιγότερο χρονικό διάστημα είναι πιασμένες οι κλίνες στα νοσοκομεία, τόσο λιγότερες είναι και οι δαπάνες» και πως «πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην μένει ουδείς ασθενής στο νοσοκομείο παραπάνω από όσο απαιτεί η ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία».
Προφανώς η ελληνική πλευρά στο υπουργείο Υγείας ξέχασε να ενημερώσει τους Γερμανούς ομολόγους της, για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία. Προτίμησε να διευρύνει την συνεργασία, υπογράφοντας μια νέα συμφωνία για την “μεταρρύθμιση” στον χώρο της υγείας με τον ΠΟΥ και το γερμανικό υπουργείο σε ρόλο συντονιστή. Ο Γερμανός υπουργός δηλώνει γα την νέα συμφωνία:
Γερμανική μπότα στην υγεία
Όμως ο Βόλφγκανγκ Τσέλερ δεν ήρθε μόνος του. Έφερε μαζί του πλήθος Γερμανών ειδικών, οι οποίοι και εγκαταστάθηκαν στο ΕΣΥ σε ρόλο “μεταρρυθμιστών”. Οι επιτετραμμένοι της γερμανικής κυβέρνησης τοποθετήθηκαν στο ΕΣΥ, όπως όριζε το “μνημόνιο συνεργασίας”, προωθώντας την μετατροπή του ελληνικού συστήματος υγείας στην κατεύθυνση που επιτάσσει ο Τσέλερ, ο Φούχτελ και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας.
Η γερμανική τρόικα στην υγεία είναι πενταμελής και αποτελείται εκτός από τον Τσέλερ, από δύο από τους προαναφερθέντες οργανισμούς της Γερμανίας και δύο από τον τομέα Διεθνούς Συνεργασίας του υπουργείου Υγείας του Βερολίνου. Οι ίδιοι διαχωρίζουν την θέση τους από την τριμερή τρόικα και την Task Force, δηλώντας πως εκείνοι πιέζουν την Ελλάδα να προχωρήσει, ενώ αυτοί είναι εδώ ως σύμμαχοι της ελληνικής κυβέρνησης(“Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας”). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αρμόδια της αποστολής κ. Παντελή, η οποία προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης που προετοιμαζόταν να υποδεχτεί “θερμα” τους Γερμανούς κομισάριους, δήλωσε πως η ομάδα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την Task Force:
«Μεταδίδεται λανθασμένα ότι η Task Force βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και έχει δημιουργηθεί άνευ λόγου μια αναταραχή. Δεν είναι καμιά Task Force. Πρόκειται για ομάδα Γερμανών ειδικών από το υπουργείο Υγείας, οι οποίοι ήρθαν για να δουν πώς λειτουργεί το σύστημα υγείας και αν μπορέσουν να παράσχουν –λόγω της εμπειρίας τους- βοήθεια, υπό τη μορφή προτάσεων. Δεν κάνουν κανέναν έλεγχο μεταρρυθμίσεων ή εφαρμογής μέτρων.
»Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Βόλφγκανγκ Τσέλερ, ο οποίος έχει έρθει ξανά το προηγούμενο καλοκαίρι και εάν κάποιος διαβάσει όσα έχει ήδη πει σε συνέντευξή του στην Deutche Welle θα καταλάβει ότι μόνος στόχος είναι η παροχή βοήθειας. Η ομάδα είναι συμβουλευτική. Στόχος της είναι η βελτίωση των δομών υγείας και όχι η εξέταση της προόδου μέτρων. Αντιθέτως, οι άνθρωποι αυτοί, εφόσον διαπιστώσουν ότι κάποια από αυτά που ζητάει να γίνουν μέσω της μεταρρύθμισης η Task Force δεν είναι εφικτά, μπορεί να μεσολαβήσει ώστε να ακυρωθούν»
Με το παραπάνω η κ. Παντελή τ μόνο που κατάφερε είναι να αποδείξει πως η γερμανική ομάδα έχει μεγαλύτερο παρεμβατικό ρόλο από την ήδη αποικικρατική Task Force. H αλήθεια είναι πως, παρά την “ειδική σχέση” Ελλάδας-Γερμανίας μέσω της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέση που δεν “απολαμβάνουν” άλλες μνημονιακές χώρες(το παραπάνω το δήλωσε ο ίδιος ο Φούχτελ), η γερμανική εποπτεία μόνο άσχετη δεν είναι από την Task Force. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και κ. Παντελή κατά την αλληλογραφία της με το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, το οποί “τίμησαν” οι Γερμανοί με την επισκεψή τους:
«Στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) που συνέστησε η Ευρωπαïκή Επιτροπή το 2011, η Γερμανία ορίστηκε ως εταίρος μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας. Σκοπός είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας (technical assistance) στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών μέτρων υπό μορφήν τεχνογνωσίας. Για την παροχή της τεχνικής αυτής βοήθειας το γερμανικό υπουργείο Υγείας συγκάλεσε μια ομάδα ειδικών υπό την επίβλεψη του Βόλφγκανγκ Τσέλερ, ο οποίος προηγουμένως ήταν ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα ασθενών. Η ομάδα έκανε ήδη ένα ταξίδι στην Αθήνα το καλοκαίρι, όπου είχε συζητήσεις με το υπουργείο και άλλους επίσημους φορείς».
Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αν ο Τσέλερ έχει μεγαλύτερες αρμοδιότητες από τους ελεγκτές της τρόικα αφού και οι δύο πλευρές για τα ίδια αφεντικά δουλεύουν, όμως πρόκειται για μέγιστη εθνική ντροπή ένας Γερμανός επιτετραμμένος με την ομάδα του να έχουν θέση υπερ-υπουργού ή υπερ-επόπτη στην ήδη οικονομικά κατεχόμενη Ελλάδα.

**Στην  συνέχεια της Μαύρης Λίστας για τον “Μένγκελε” της δημόσιας υγείας, θα εξετάσουμε τις “μεταρρυθμίσεις” που προωθεί στο ελληνικό σύστημα υγείας και την μετατροπή του ελληνικού λαού σε πειραματόζωα των φαρμακοβιομηχανιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου