Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Απολογισμός πυρκαγιών


Πάνω από 200.000 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις, λιγότερες 40,5% οι πυρκαγιές, αλλά όμως και πιο καταστροφικές.


Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού Π.Σ, ε.α, Νομικού

Οδεύει προς το τέλος η αντιπυρική περίοδος έτους 2014, και ένας πρώτος απολογισμός, ενόψη της λήξης αυτής, παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα. Η φετινή αντιπυρική περίοδος, που δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες στον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, όπως υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλα διαστήματα, εκτός από ένα μικρό διάστημα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ξηρασία, και ισχυρούς ανέμους κλπ, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, υπήρξαν βροχοπτώσεις για μεγάλα διαστήματα, συνεπώς μπορούμε να πούμε, ότι εφέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ωστόσο η ίδια εικόνα με τις καιρικές συνθήκες επικράτησαν φέτος και στις άλλες Μεσογειακές χώρες.
Παρά ταύτα, και κάτω υπό τις ανωτέρω ευνοϊκές για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καιρικές συνθήκες, μπορεί μεν να εκδηλώθηκαν λιγότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, όπως ήταν φυσιολογικό, όμως δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπεί ο μεγάλος αριθμός καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων. Ειδικότερα από 1η Ιανουαρίου μέχρι και 30η Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΣ, αν και εκδηλώθηκαν συνολικά (5.823) αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό μικρότερο κατά 40,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2013, το οποίο είχαν εκδηλωθεί το ίδιο ως άνω διάστημα συνολικά (8.179) δηλαδή λιγότερες πυρκαγιές κατά (2.356), οι καμένες εκτάσεις δεν ήταν καθόλου αμελητέες. Πιο συγκεκριμένα μόνον από τις (45) μεγαλύτερες πυρκαγιές, σύμφωνα με το European Forest Fire Information System (EFFIS), κάηκαν (164.420) στρέμματα, ενώ ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 200.000 καμένες εκτάσεις αν σε αυτές προστεθούν οι συνολικά καμένες εκτάσεις από τον προαναφερόμενο συνολικό αριθμό πυρκαγιών. Η δριμύτητα των πυρκαγιών εφέτος ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από το 2013, δηλαδή ήταν πιο καταστροφικές εφέτος. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα, ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων ανά πυρκαγιά είναι (34,3) στρέμματα, ενώ το 2013, ήταν (26,5) καμένα στρέμματα / ανά πυρκαγιά.
Να σημειωθεί, ότι το έτος 2013, εκδηλώθηκαν συνολικά (10.196) αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά (270.919,1) στρέμματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου