Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Τεράστιο παρατηρητήριο θα κατασκευαστεί στη λεκάνη του Αμαζονίου

 

Η Βραζιλία έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός τεράστιου πύργου παρατήρησης στη λεκάνη του Αμαζονίου για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Το παρατηρητήριο Amazon Tall Tower Observatory θα φτάνει σε ύψος τα 325 μέτρα. Θα συγκεντρώνει στοιχεία για τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου, για σωματίδια αερολυμάτων και για τις καιρικές συνθήκες στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η κατασκευή, που θα χτιστεί με ατσάλι που μεταφέρθηκε από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις νότιες περιοχές της χώρας, θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις πηγές των αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή.

Το εντυπωσιακό ύψος του πύργου θα επιτρέπει στους περιβαλλοντολόγους να μελετούν την αλλαγή και την κίνηση των αέριων μαζών μέσα στο δάσος σε απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Το έργο, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ, είναι μια από κοινού συνεργασία του γερμανικού Ινστιτούτου Χημείας Max-Planck και του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία.

«Το σημείο μέτρησης είναι χωρίς άμεση ανθρώπινη επιρροή και ως εκ τούτου ιδανικό για να διερευνηθεί η έννοια της δασικής περιοχής για τη χημεία και τη φυσική της ατμόσφαιρας» ανέφερε ο συντονιστής του έργου από το γερμανικό ινστιτούτο, Jurgen Kesselmeier.

Το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου βρίσκεται σε βραζιλιάνικο έδαφος. Στο σύνολό του ο Αμαζόνιος αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό των υπόλοιπων τροπικών δασών του κόσμου και έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα τροπικού δάσους στον κόσμο, με 390 δισεκατομμύρια μεμονωμένα δέντρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Από το 1991 μέχρι το 2000 η συνολική δασική περιοχή του Αμαζονίου που χάθηκε εξαιτίας της αποψίλωσης αυξήθηκε από 415.000 σε 587.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Ο πύργος θα μας βοηθήσει να δώσουμε απαντήσεις σε αναρίθμητα ερωτήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή» είπε ο Paulo Artaxo από το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στο BBC.

Το παρατηρητήριο Amazon Tall Tower Observatory θα ενσωματωθεί σε μικρότερους, προϋπάρχοντες πύργους στην περιοχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου