Δεν έδωσε όλα τα στοιχεία γιατί διαπίστωσε ότι δεν είχε αποτελέσματα, ισχυρίστηκε στη Βουλή
Εξηγήσεις για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ δίνει αυτή την ώρα στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι ο Γ. Καπελέρης τον ενημέρωσε ότι πρόσωπα με μεγάλες καταθέσεις δεν μπορούσαν να τις δικαιολογήσουν από το οικονομικό τους προφίλ, ενώ απέδωσε ευθύνες στο ΣΔΟΕ ότι δεν προχώρησε τον έλεγχο.«Το ΣΔΟΕ ήταν συνεπώς επιβεβλημένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες και μέσω της διασταύρωσης εισοδημάτων/περιουσίας να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις», είπε στη Βουλή.
Ο πρώην υπουργός οικονομικών, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, περιγράφει αναλυτικά πως έμαθε για τη λίστα και για όλες τις κινήσεις τους από εκεί και πέρα.
Συγκεκριμένα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν έδωσε τότε όλα τα στοιχεία το ΣΔΟΕ γιατί από παλιά λίστα που είχε δώσει διαπίστωσε ότι δεν είχε δει αποτελέσματα.
Αναλυτικά περιγράφοντας τα γεγονότα ο πρώην υπουργός είπε ότι μόλις στις αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του έγινε αναφορά στην κατοχή από τις Γαλλικές Αρχές στοιχείων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και Έλληνες, ζήτησε από τη Λαγκάρντ να σταλούν αυτές οι πληροφορίες.
«Έδωσα εντολή στον κ. Πλασκοβίτη, ΓΓ Υπουργείου Οικονομικών, να αναζητήσει τα στοιχεία αυτά από τον ομόλογό του.
Κατόπιν συνεννόησης, τον Οκτώβριο του 2010, παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο υπ. Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά με συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από γάλλο αξιωματούχο το οποίο ζητούσε την διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα.
Σε αυτό υπήρχαν περί τα 2.000 αρχεία τύπου Excel (φύλλο επεξεργασίας). Σε κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο: ονοματεπώνυμο, στοιχεία δικαιούχου, καταθέσεις για την χρονική περίοδο (μέχρι το 2006 ή 2007) στη οποία τα στοιχεία αυτά περιήλθαν στις γαλλικές αρχές» είπε στην επιτροπή.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου μόλις τα στοιχεία ήρθαν στην Ελλάδα ζήτησε μία συνολική εικόνα.
«Από τα περίπου 2.000 αρχεία, σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Τα υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων που υπερέβαιναν ελαφρά τα δύο δισ. δολάρια (περί τα 1,5 δισ. ευρώ). Αξιοσημείωτο ήταν πως ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκατ. δολαρίων» είπε.
«Ενημέρωσα τον Καπελέρη»
Σημείωσε ότι κάλεσε στο γραφείο του τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσε ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για έλληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα.
«Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις.
Τα ονόματα αυτά αφορούσαν τις μεγάλου ύψους καταθέσεις, και το σύνολο των σχετικών καταθέσεων αφορούσε περίπου στο μισό του κατά προσέγγιση υπολογιζόμενου συνόλου.
Η έρευνα είχε ως στόχο να διερευνήσει τη φερεγγυότητα της πληροφορίας στα αρχεία αλλά και τη δυνατότητα του ΣΔΟΕ να προχωρήσει με εμπιστευτικό τρόπο στη διερεύνηση παρόμοιων σύνθετων πληροφοριών, χωρίς να γίνει δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών (δεδομένου ότι δεν υπήρχε αποδεδειγμένα φοροδιαφυγή ή άνομη χρήση).
Ο κ. Καπελέρης διεξήγαγε σχετική έρευνα και στη συνέχεια με ενημέρωσε λίγο αργότερα ότι από τα πρώτα στοιχεία που είχε συλλέξει προέκυπτε ότι παρόμοιου ύψους καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ (δηλώσεις εισοδήματος, ακίνητα, κλπ.) των συγκεκριμένων ατόμων.
Με βάση τα πρώτα αυτά στοιχεία, ήταν σαφής η ανάγκη για τη συνέχιση της έρευνας από τον ΣΔΟΕ και των σχετικών ελέγχων, κάτι το οποίο και ζήτησα, στο πλαίσιο βεβαίως των δυσκολιών που δημιουργούσε η φύση των στοιχείων. Εξάλλου αποτελεί υποχρέωση του ΣΔΟΕ από το συστατικό του νόμο η διερεύνηση κάθε πληροφορίας που έρχεται στα χέρια του, ακόμα και από ανώνυμες πηγές, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει φοροδιαφυγή.
Το προφίλ στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καπελλέρης και το οποίο είναι ο πιο ενδελεχής έλεγχος, αφού ο ελεγκτής οφείλει να συγκεντρώσει σε συνεργασία με την ΓΓΠΣ όλα τα στοιχεία που αφορούν στον φορολογούμενο για σειρά ετών, όπως: εισοδήματα, ακίνητη περιουσία, κινητή περιουσία μεγάλης αξίας, υπόλοιπα τραπεζών, στοιχεία σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης, πληροφορίες από τρίτους & άλλες πηγές, καταγγελίες, συνδεδεμένες επιχειρήσεις και χτίζει το «προφίλ» για να επιβεβαιώσει εάν δικαιολογούνται τα αποκτήματα από τα εισοδήματα», ανέφερε στη Βουλή.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι σε σύσκεψη στις 25 Ιανουαρίου ο Νομικός Σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι ενώ οι πληροφορίες από μόνες τους δεν δικαιολογούσαν το δικαίωμα των Ελληνικών Αρχών να ζητήσουν δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές αρχές ούτε μπορούσαν από μόνες τους να αποτελέσουν τη βάση για καταλογισμό φόρου ή για βεβαίωση φορολογικής παράβασης, μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου (δηλώσεις, περουσιακά στοιχεία, εμβάσματα στο εξωτερικό) με ταυτόχρονη διαφύλαξη του απορρήτου της πληροφορίας.
«Το ΣΔΟΕ ήταν συνεπώς επιβεβλημένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες και μέσω της διασταύρωσης εισοδημάτων /περιουσίας να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις», είπε ο υπουργός.
«Γιατί δεν έδωσα όλα τα στοιχεία στον ΕΓ του ΣΔΟΕ κ. Καπελλέρη; Γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από τα στοιχεία του Λιχτενστάιν που τους είχαν παραδοθεί πολύ νωρίτερα, οι δε προβληματισμοί που διατυπώνονταν μου έδιναν την αίσθηση ότι υπήρχε μία «δυσκολία» στην διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων από τις Υπηρεσίες και περίμενα τα πρώτα αποτελέσματα που άλλωστε ήταν και για τα μεγαλύτερα υπόλοιπα» ανέφερε.
«Παρέδωσα όλα τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ»
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε πως έδωσε όλα τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ «Τον Μάρτιο του 2011 ο κ. Καπελέρης αντικατέστησε τον μέχρι τότε ΓΓ Φορολογίας κ. Γεωργακόπουλο, και τον Μάιο επελέγη ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ ο τ. εισαγγελέας κ. Διώτης. Τον Ιούνιο του 2011 σε συνεργασία με τον κ. Διώτη συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε λάβει από τη Γαλλία σχετικά με καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα.
Του απέστειλα τα πλήρη στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί πλέον ο έλεγχος για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό μετά την μετακίνηση μου με τον ανασχηματισμό τα στοιχεία παρέμειναν στην αρμόδια υπηρεσία.
Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ και πρέπει να διαφυλάττει απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία. Να θυμίσω ότι την περίοδο εκείνη είχε ήδη οριστεί και ο Οικονομικός Εισαγγελέας στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί το ΣΔΟΕ για βοήθεια αν υπήρχε οποιοδήποτε κώλυμα στις έρευνές του», ανέφερε.\
πηγή:newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου